Home >> Саопштења,Слајдер >> Форум предложио премијерки Србије мере за превенцију и смањење вршњачког насиља

  • Форум
  • Коментари су искључени на Форум предложио премијерки Србије мере за превенцију и смањење вршњачког насиља
Форум предложио премијерки Србије мере за превенцију и смањење вршњачког насиља

Смањење појаве вршњачког насиља један је од стратешких интереса и запослених у просвети и Владе Републике Србије, закључак је са јучерашњег састанка који је организован у Влади Републике Србије. На састанку, којем су поред премијерке Ане Брнабић присуствовали и други министри, председник Форума београдских гимназија Александар Марков предложио је мере које би могле допринети смањењу ове појаве у образовним установама и друштву уопште.

Председник Форума београдских гимназија, заједно са представницима невладиног сектора и репрезентативних синдиката просвете, учествовао је на јучерашњем састанку, који је организовала председница Владе Републике Србије у циљу размене мишљења и идеја како превентивно деловати и смањити вршњачко насиље у образовним установама. На састанку је постигнута сагласност да је неопходно подићи свест о вршњачком насиљу и радити на његовој превенцији, као и да ће у наредном периоду, у договору са ресорним министрима, председница Владе предузети све неопходне кораке и радње како би се кренуло у системско решавање овог проблема. Осим тога договорено је да ће се Радна група за заштиту од вршњачког насиља убудуће фокусирати и на насиље према професорима, наставницима и учитељима.

Александар Марков из Форума је састанак са премијерком и министрима искористио да представи предлоге о којима се већ разговарало са министром Шарчевићем, али и да предложи друге мере за које сматрамо да би битно утицале на промену друштвене свести када је насиље у питању.

Форум београдских гимназија је, између осталог, предложио:

  • Увођење обавезног друштвено-корисног рада за родитеље деце која у школи начине теже повреде забрана обавеза ученика;
  • Повећање сарадње Министарства унутрашњих послова и школа, у смислу увођења обавезних предавања које би представници МУП-а организовали у школама (неколико пута у току школске године, за родитеље и децу), као и вршњачку едукацију у старијим разредима од стране студената завршних година Више криминалистичке школе и студената психологије, а у циљу повећања свести о последицама насилног понашања;
  • Забрану уласка на фудбалске и кошаркашке утакмице малолетним лицима млађим од 16 година без пратње родитеља;
  • Увођење система бесплатних карата за музеје и друге установе културе за све ученике и студенте до навршене 26 године;
  • Заједничку медијску кампању која ће имати за циљ развијање свести о вршњачком насиљу и укидање говора мржње.

Чланови Форума београдских гимназија верују да би прихватање и реализација предложених мера утицала на повећање друштвене свести о вршњачком насиљу што би последично могло довести до његовог смањења у будућности.

Фото: Тањуг/аутор: Слобоан Миљевић

Top