Home >> Штрајк >> Форум позива на протест 31.8.2018.

Форум позива на протест 31.8.2018.

Форум београдских гимназија позива све запослене у образовању на протест под називом „Правда испред пара“. Протест ће бити одржан 31.8.2018. године испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја, са почетком у 12 часова.

 Већ смо навикнути да нас власт третира као дугме које виси и само чека да отпадне. И није Власт одговорна за то, сами смо најодговорнији за оно што нам се дешава и за оно што ће нам се дешавати. Како не можемо време да вратимо уназад, можемо да се потрудимо да нам будућност буде другачија, ако не због нас, онда због наше деце, деце и младих које учимо и васпитавамо.

Због тога не пропусти да кажеш одлучно НЕ намери властодржаца да нас сврстају у осму платну групу, јер ако министар просвете има исту плату као и министар здравља, зашто наставнику географије не би била пружена прилика да има плату у односу на квалитет и труд који поседује и улаже на послу.

 Зашто је актуелни предлог платних група неприхватљив? 

  1. Просветни радник са 30 година радног стажа до краја свог радног века у осмој платној групи може да очекује повећање у максималном износу од око 3.000 динара.
  2. Осма платна група не доноси могућност значајнијег напредовања кроз платне разреде јер напредовање долази као резултат времена проведеног на раду. Овакав вид напредовања је дестимулативан. У деветој платној групи постоји далеко више простора за награђивање на основу постигнутих резултата у раду.
  3. Зато што су у актуелном предлогу библиотекари сврстани у седму платну групу, док су секретари, психолози и педагози у осмој платној групи, али у нижем разреду, што подразумева и нижу плату. 
  4. Зато што су директори платом од преко 86.000 динара значајно издвојени у односу на остале запослене, чиме постају издвојени центар моћи у односу на остатак колектива.
Top