Home >> Саопштења,Слајдер >> Форум подржава све активности у циљу смањења вршњачког насиља

  • Форум
  • Коментари су искључени на Форум подржава све активности у циљу смањења вршњачког насиља
Форум подржава све активности у циљу смањења вршњачког насиља

Форум београдских гимназија подржава активности свих актера у образовно васпитном раду у циљу смањења појаве вршњачког насиља у школама, али и у целокупном друштву. Упркос томе, одлуку да не узмемо учешће у данашњем штрајку који организује Унија синдиката просветних радника Србије донели смо једногласно јер је услед честих штрајкова који су у претходном периоду организовани , чак и када су постојали адекватни начини да се проблем превазиђе „мирним“ путем, штрајк у просвети практично обесмишљен. Ако је идеја Уније била да штрајком скрене пажњу на овај проблем, мишљења смо да су предлози које је Форум београдских гимназија понудио министру и широј јавности успели у томе више него што ће то учинити најављени штрајк.

Форум београдских гимназија сматра проблем вршњачког насиља у Србији веома озбиљно и адекватним предлозима покушавамо да допринесемо решавању овог проблема. Истовремено, наглашавмо да не делимо мишљење министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да се оно у претходном периоду није повећало. Чак и када бисмо прихватили ову тезу поставља се питање зашто га нема мање, односно зашто се ресорно министарство поноси чињеницом да је вршњачко насиље присутно у истој мери као и некада. Форум сматра обавезом и задатком сваког новог министра и његовог тима да улаже напоре у циљу смањења ове појаве, а ако је оно исто као и у претходном периоду значи да модели и законске регулативе које су до сада примењиване нису донеле очекиване резултате и да их је зато неопходно мењати.

Форум београдских гимназија сматра да додељивањем статуса службеног лица, што је један од захтева који често можемо чути од синдикалних представника, проблем насиља у школама не би био решен јер је проблем вишеслојан и подразумева промену свести у друштву и односа према целокупном образовном систему.

У вези са свим наведеним, Форум београдских гимназија ће у наредном периоду упутити позив представницима министарства просвете, али и представницима других министарстава, као и свим актерима у образовно-васпитном процесу, за учествовање у трибинама и акцијама које ће афирмисати већу сарадњу родитеља и школа у циљу решавања овог проблема, што би уз измену законске регулативе могло утицати на смањење насиља.

Top