Home >> Друштво,Образовање >> Фијаско просвете на малој матури

„Политика“: Kо је одговоран?

Фијаско просвете на малој матури

Завршни испит је „проваљен”, зато осмаци нису полагали тест из математике. – Ко је одговоран?

 

Српска просвета је пала на малој матури! Испитне комбинације које се чувају као највеће благо у сефовима, под будним оком камера и надзором полиције доспеле су у јавност. Задаци су проваљени – толико о ефикасности најстрожег система заштите из којег „нема шансе” да исцуре тестови.

Не зна се ко је крив за незапамћени скандал у овдашњем образовању због којег је  Републичка комисија за спровођење завршног испита и уписа у средње школе одлучила да врати више од 70.000 осмака кућама и одложи полагање теста из математике. Уместо министра просвете који је требало да извуче једну од три комбинације за тест на Првом програму РТС-а појавио се његов помоћник Зоран Костић и саопштио да је матура „проваљена”. Костић, као председник уписне комисије објавио је да су добили фотокопије једне од комбинација теста из математике и утврдили да задаци одговарају онима који је требало да се појаве на испиту. Зато је полагање одложено за среду од 12 до 14 сати.

Истим поводом медијима у Народној скупштини обратио се Жарко Обрадовић, министар просвете. Истакао је да су се  под полицијским надзором штампали нови тестови из математике које ће ђаци  решавати у среду.

– Резервни тест се чува под строгом тајношћу у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања – нагласио је Обрадовић.

Министар не обелодањује да ли на некога сумња у вези са овим скандалом и каже да су МУП-у предати докази да је тест „проваљен” и да ће се истрагом утврдити ко је задатке украо и фалсификовао. На питање да објасни како се може побољшати систем израде, чувања, доставе испитних комбинација да се не би поновио овај дебакл, Обрадовић је констатовао да ће се то знати тек када се утврди ко су виновници.

Нашој редакцији јавило се неколико наставника српског језика са чврстим ставом да би требало оборити и тај тест.

– После теста из српског, деца, и то лошији ђаци, хвалили су се да су све урадили тачно, јер су знали која ће питања добити. То је било масовно у школама у више општина. Украсти и продавати тестове је недопустиво ругање просвети, а деца се не могу ућуткати. Жалили су се и родитељи. Нудили су им испитне комбинације из српског за 60 евра, али су мислили да је реч о превари, па нису купили… – огорчени су наставници српског.

Такве приче изгледа ништа неће променити.

– Нико није доставио доказ да је било неправилности на тесту из српског, а тврдње „рекла-казала” нису довољне да оборе испит – казао је Жарко Обрадовић.

Просветни врх моли ђаке и родитеље за разумевање и извињава им се због померања тестирања из математике. Просветни синдикати министра позивају на одговорност.

– Коначно се догодило најгоре. Задаци са мале матуре су на улицама. Да ли је у питању неспособност, неорганизованост, нестручност или нешто четврто – није важно. Неко за бруку мора да одговара. Дошло је крајње време да министар просвете, који је одговоран за овај скандал, понуди своју главу на пањ – реаговао је Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија.

Синдикат радника у просвети Србије захтева да се најоштрије казне одговорни у школама где су се „тестови за српски пре полагања теста продавали за 4.000 динара”.

– За ову бруку нема коментара. Шта министар још треба да уради да би му постало јасно да треба да поднесе оставку. Овај скандал је још један необорив доказ да министар треба да оде – категоричан је Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника Србије.

Огласиле су се  и поједине политичке партије са захтевом за смену министра Обрадовића због скандала око мале матуре.

 

Штампарија под видео-надзором

 

Тестови за полагање мале матуре из српског (матерњег) језика и математике штампани су у штампарији „Службеног гласника”, где надлежни тврде да су предузели апсолутно све мере безбедности како до „цурења” информација са ових докумената не би дошло.

– Штампарија „Службеног гласника” је под видео-надзором, што значи да се надзире и комплетан процес од уласка тестова у штампарију, штампања, паковања и печаћења до њиховог изласка из објекта. Предузели смо све мере безбедности које су предвиђене у оваквим случајевима и сматрамо да се било шта нерегуларно није могло десити у „Службеном гласнику” – каже Гордана Милосављевић, начелница Одељења за маркетинг и односе са јавношћу у „Службеном гласнику”.

Снимке видео-надзора преузима и контролише полиција, тако да, како каже наша саговорница, овај случај више није у надлежности „Службеног гласника”.

– Овога пута смо пооштрили мере безбедности, јер је директор штампарије „Службеног гласника” издао налог да радници који учествују у процесу штампања тестова не могу да користе мобилне телефоне. Учинили смо све што је било у нашој надлежности – истиче Милосављевићева.

И прошле године било је проблема са тестовима. Тада је полиција узела траке са видео-записима и утврђено је да се никакве неправилности у вези са тестовима нису десиле у овој штампарији, каже наша саговорница.

One Comment

  1. Darinka каже:

    Ostavka! Hitno! Milom ili silom! (Mislim na ministra koji to nikad nije ni trebalo da bude.)

Top