Home >> Синдикат,Слајдер,Штрајк >> ФБГ у „Светом Сави“ у Шапцу

ФБГ у „Светом Сави“ у Шапцу

Да ли ће се министар просвете придржавати закона који је сам себи написао?

У уторак, 16. јануара, представници ФБГ-а посетили су колеге у Основној школи „Свети Сава“ у Шапцу.

Повод је петонедељни штрајк у коме су запослени те школе, због (не)регуларности око избора новог директора. Такође, данас су, у знак солидарности, у штрајку упозорења и београдске гимназије.

Неће бити нов само директор школе, већ је нов и Закон о основама система образовања и васпитања, чије нове одредбе почињу да производе прве овакве ситуације.

ФБГ је стао на страну овог колектива пре свега зато што је тај колектив јединствен у ставу да не може било ко да им буде в.д.директор, како се прохте министру просвете. Али, нови закон дозвољава министру „да му се прохте“.

Тако, министар је за в.д.директора именовао убедљиво најгору варијанту – колегиницу против које је цео колектив. И колектив је реаговао.

Пошто министар сигурно не зна ко је ко на локалу, мора да му је тај посао „одрадила“ надлежна Школска управа. А видимо како је „одрадила“. Предложила је министру особу по политичкој линији. Та особа је постала узрок штрајка, а сада она дели упозорења, незаконито ускраћује плату и мобингује запослене.

То представља један од облика политизације образовања, којој је нови закон, пре свега заслугом министра просвете, широм отворио врата.

Ова агонија може бити заустављена већ за два дана, уколико се министар просвете буде придржавао закона који је сам себи написао. Наиме, он у овом року мора именовати кандидата за директора кога му је школа „Свети Сава“ предложила.

Остаје питање: зашто је министар просвете чекао последњи дан у законском року, када му једна школа штрајкује пет недеља? Зашто није 24. децембра, 3. јануара или 10. јануара завршио свој посао?

ФБГ је министру просвете данас упутио допис у коме захтева његову хитну реакцију:

 

ministru 3

 

Top