Home >> Синдикат >> ФБГ три пута добио УСПРС на суду

ФБГ три пута добио УСПРС на суду

Још од 2012. године, када је Форум београдских гимназија иступио из УСПРС, почели су судски спорови између ова два синдиката.

Миодраг Скробоња је кривично осуђен…

Прво је председник ФБГ Миодраг Сокић поднео кривичну тужбу за увреду против Миодрага Скробоње, бившег председника и дугогодишњег функционера, а сада стручног сарадника УСПРС, јер је београдским гимназијама слао званичне дописе, оверене печатом УСПРС, у којима је Миодрага Сокића називао лажовом, контрашем, лицемером и осталим погрдним изразима.

Скробоња је осуђен правоснажном кривичном пресудом. Ипак, Скробоња је, вешто изигравајући јадног старца пред судијом, успео да издејствује најблажу могућу казну, тј. кривичну опомену.

…А затим је УСПРС хтела новац

Током овог спора, УСПРС је покренула парнични спор против ФБГ за дуговање заостале чланарине. Главни аргумент УСПРС на суду је био да ФБГ има 835 чланова. ФБГ се бранио тиме да је УСПРС преотела ФБГ-у Девету и Земунску гимназију, да ФБГ нема толико чланова, да је на рачун УСПРС-а увек уплаћивао трећину (0,1%) и да је та тврдња УСПРС супротна тврдњама које износи у синдикалној јавности о броју чланова ФБГ.

И овај спор је добио ФБГ. Значи, ФБГ не дугује УСПРС-у ништа.

…И још једна кривична тужба…

Овога пута, Миодраг Скробоња је поднео кривичну тужбу против Миодрага Сокића зато што је Сокић, бранивши се у парничном поступку за дуговање чланарине, означио Миодрага Скробоњу као главног инспиратора сукоба између УСПРС и ФБГ, назвавши га пред судијом лажовом јер је обмањивао комплетан Главни одбор УСПРС лажима о ФБГ и о Миодрагу Сокићу.

И овај спор је добио Миодраг Сокић, јер је кривични судија уважио одбрану Сокића да је морао да се на суду брани, па је употребио тај термин искључиво у циљу своје одбране, а не да би некога увредио и оклеветао. И одбранио се, два пута. На тај начин, Сокић је данас у поседу пресуде кривичног судије и пресуде парничног судије из којих произилази да Миодраг Скробоња стварно јесте лажов, јер да је УСПРС добила спор за чланарину, то би значило да је суд поверовао тврдњи УСПРС да ФБГ стварно има 835 чланова! А ко је састављао тужбу у којој је наведен број од 835 чланова? Да је није писао Јевтић, Аџић, Јовић, Миновић… Да ли је на ГО УСПРС икада утврђиван број чланова ФБГ? Одакле та бројка? Та бројка је из 2008. године, а Миодраг Скробоња је, мислећи да може и са судом да ради шта хоће као и са својим синдикалцима, ту бројку ставио у тужбу, уз благослов идеолога Матијевића који гласи: „Чича, само ти ради, имаш одрешене руке!“ Е, сад су Скробоњи руке везане, јер је кривично осуђен, а осуђеника, зна се, треба везати.

…У току је и четврти спор

Овога пута, Миодраг Сокић терети Миодрага Скробоњу за накнаду штете за увреду и клевету у већ поменутим Скробоњиним дописима београдским гимназијама. Али, пошто је овај спор тек у повоју, ето нама лепог прљавог веша за будући период.

Чланство има право да зна

Ово је стварно прљав веш. У прљав веш спадају и остале тужбе, у којима УСПРС на силу тражи новац од СПРВ, СОП и још неких синдиката. Ипак, синдикално чланство има право да зна зашто је из УСПРС изашло преко 10.000 чланова из Београда, Пожаревца и целе Војводине и зашто је у СРПС дошло исто толико чланова. Чланство има право да зна од кога и од чега су они то бежали?

Осуђеник Скробоња и идеолог Матијевић

Јер број спорова, које ће УСПРС изгубити у следећем периоду, ће се повећати. Осуђеник Миодраг Скробоња је и даље „на челу колоне“ у УСПРС и ужива сву подршку председника Драгана Матијевића, чија се сујета крије иза свог овог прљавог веша.

Top