Home >> Синдикат >> ФБГ: Синдикални лидери да седну за сто

ФБГ: Синдикални лидери да седну за сто

ФБГ позива запослене у просвети и представнике репрезентативних синдиката на јединство

Форум београдских гимназија сматра да нам је данас, када нам прети усвајање накарадног Закона о запосленима у јавним службама, јединство потребније него икада пре.

Небројено пута су запослени у просвети очекивали помоћ и подршку синдиката, било када је било речи о непоштовању права из Закона о раду, било када се радило о голој егзистенцији и небројено пута су били разочарани у своје синдикалне вође. Ипак, ако сада синдикални лидери не превазиђу личне анимозитете и не удруже се у заједничкој борби против онога што нам се спрема, нити ће нам касније бити потребни синдикати нити Закон о раду јер ће сва питања од плате до отказа бити регулисана катастрофалним Законом о запосленима у јавним службама.

Зашто предлог овог закона не сме бити усвојен?

  1. Зато што се најављеним Законом о запосленима у јавним службама уводи интерно тржиште рада, које омогућава прелазак из једне јавне установе у другу уз задржавање плате из претходне установе. Што значи да неко ко би из локалне самоуправе прешао у просвету, могао би задржати већу плату, чиме се дискриминишу просветни радници који су годинама радили у просвети без могућности напредовања, што би подразумевало и већу плату.
  2. Зато што се најављени Закон о запосленима у јавним службама не бави платама (иако се у јавности често другачије интерпретира) већ платним оквирима, који неће подразумевати прерасподелу новца, већ ће они који имају више плате по одредбама Закона и даље имати више, док ће они који имају мање, а међу њима су и запослени у просвети, остати са мањим платама.
  3. Синдикати више неће имати могућност да преговарају о цени рада јер ће се о томе питати социо-економски савет, чијим предлозима ће се руководити Влада Републике Србије.
  4. Посебним колективним уговорима, којима су се до сада могли поправити поједини чланови ЗОСОВ-а више неће имати никаквог значаја јер ће све бити регулисано предложеним Законом.
  5. Зато што је овим Законом омогућено послодавцу да премешта радника с једног на друго радно место без његовог пристанка.
  6. Зато што нови Закон предвиђа да послодавац није у обавези да плати увећане путне трошкове до којих би дошло уколико би се запослени током радног века преселио.

Током неколико јавних расправа на тему Закона о запосленима у јавним службама, предлагачи Закона су све схватили, све разумели, али нису били спремни да промене Закон у складу са предлиозима синдиката.

Због свега горе наведеног Форум београдских гимназија сматра да је обавеза и дужност синдикалних лидера да седну за сто и осмисле заједничку тактику, а у циљу спречавања усвајања наведеног закона. Данас су очи просветних радника упрте у њих, а велико је питање да ли ће они сутра смети да погледају у очи своје колеге.

(ФБГ Инфо)

Top