Home >> Слајдер,Штрајк >> ФБГ позива на протест 11. децембра

ФБГ позива на протест 11. децембра

Форум београдских гимназија позива своје чланове и све запослене у просвети на протест просветних радника, који ће бити одржан 11. децембра 2018. године, са почетком у 12 часова, испред зграде Владе Републике Србије.

Форум београдских гимназија донео је одлуку да подржи репрезентативне синдикате у намери да 11. децембра 2018. године одрже једнодневни штрајк скраћивањем свих часова у преподневној и послеподневној смени на 30 минута. Осим тога, истог дана са почетком у 12 часова, испред зграде Владе Републике Србије, биће организован заједнички протест чланова свих репрезентативна синдиката.

Након замајавања јавности са причом о увођењу платних разреда, Влада Републике Србије коначно је пре нешто више од месец дана званично саопштила да се примена платних разреда по ко зна који пут одлаже, овога пута, за годину дана. Оваква одлука Владе Србије произвела је и знатно ниже повећање од претходно обећаних и очекиваних 14.6%. Незадовољни новонасталим чињеничним стањем репрезентативни синдикати су се одлучили да покушају да штрајком издејствују обећано повећање. Осим повећања плата за 14.6%, као један од важних разлога за штрајк издваја се хитно отпочињање преговора око новог Посебног колективног уговора, чије важење престаје у фебруару 2019. године.

Вероватно смо сви до сада више пута били разочарани радом синдикалних централа и начином организовања штрајкова и изражавања незадовољства. Ипак, у овом тренутку немамо много могућности. Ако бирамо између ћутања и прихватања постојећег односа Владе према просветним радницима или јавног изражавања незадовољства, макар и на овакав начин, Форум београдских гимназија има јасан став, због чега вас и позивамо да 11. децембра 2018. године будемо јединствени и одупремо се шибицарском односу државе према часном занимању којим се бавимо.

Top