Home >> Синдикат >> ФБГ поздравља и подржава иницијативу министра просвете

Поводом захтева Министарства просвете МУП-у да испита тврдње Форума београдских гимназија о малверзацијама у просвети:

Форум београдских гимназија поздравља и подржава иницијативу Министарства просвете

Малверзације у просвети су постале толико уобичајене, а сви смо на њих толико навикли да је данас, нажалост, умесна тврдња министра просвете да свака информација о њиховом постојању може да се подведе под „узнемиравање јавности“.

Након изјаве министра просвете, др Жарка Обрадовића, у којој се позива на закон да је непријављивање кривичног дела такође чин кривичног дела и да су сва лица и установе дужни да поступају по овом законском нормативу, уследио је велики број коментара у електронским медијима, али и позиви подршке председнику ФБГ-а. Просветни радници су изјаву министра схватили као подршку, дуго очекивану, да се коначно стане на пут безакоњу и корупцији у просвети (знамо да је у овој земљи било опасно пријављивати криминал, доказ је постојање Пиштаљке, покушај охрабривања људи да износе сазнања и доказе, а да због тога не страдају). Уз сазнање да ће иза себе имати снажну подршку Министарства просвете, један од предлога би био да се одмах оствари пуна сарадња и са Министарством унутрашњих послова, на тај начин што ће се преко ФБГ-а, али и других заинтересованих синдиката, сакупити сва сазнања и доказни материјали који би МУП-у  и МП били прослеђивани, а јавности на тај начин доступни. Ова идеја може се остварити на различите начине, а почетна фаза може подразумевати посебно место на сајту ФБГ-а где би се сливале прве информације, сазнања, копије докумената (чак и пријава које су упућене, а никад нису процесуиране). На тај начин би се отворио један широки фронт умрежене борбе против корупције који би повезивао све запослене у просвети, Министарство просвете и Министарство унутрашњих послова.

Поново би се активирали стари дописи надлежним институцијама, који су указивали на проблеме, али из неких разлога случајеви нису решавани до данас. Одговорна лица у тим институцијама морала би да објасне разлоге нечињења. Просветни радници су и до сада имали довољно храбрости да указују на малверзације и пропусте озбиљне природе, прекршајне и кривичне, али су многа обраћања остала у фиоци. Један од првих корака била би провера рада инспекцијских служби и сва досадашња оглушавања на пријаве и указивања.

Допис МП упућен МУП-у, и изјаву министра просвете, професори ФБГ-а су схватили као чин подршке  борби против корупције и незаконитих радњи, па  у том смислу поздрављају учињено и најављује масовну подршку и активно учешће. Од ФБГ-а се свакако може очекивати да ће пружити сву могућу помоћ у реализацији покретања овог заједничког фронта.

 

 

За ФБГ:

Миодраг Сокић, председник

4Comments

 1. Spartak каже:

  Još jedna korisna informacija, proverena, iz Građevinsko tehničke škole dolazi koleginica K*v*č*v*ć A*a kao tehnološki višak, a to nije i ne postoji na listi tehnoloških viškova. Prošle školske godine je radila 40% kao geograf i dolazi u Šestu beogradsku gimnaziju. Uzima 70 procenata geografije a i zadržava 30% u Građevinsko tehničkoj školi na Zvezdari. Direktor Šeste beogradske gimnazije nikoga ne obaveštava, ponaša se arogantno i samovoljno, kao da je ova škola njegova dedovina i sa inspektorom Jо**им***cem t*p* pare u d*e*, jer drugačije ne može da se protumači ovakav postupak.

 2. gabrijela каже:

  Za gospodina Batu Sokica, korisna informacija:Direktor šeste beogradske gimnazije primio je nastavnika likovnog kao tehnološki višak iako je on nezakonito stavljen na listu viškova. Kolega je primljen na 35% fonda u Grafičkoj školi i nije višak. To nije jedina kriminalna radnja direktora Grafičke. Pitanje je da li direktor šeste u svemu učestvuje svesno ili iz neznanja. Kao profesor likovnog sa liste, podneo sam prijavu inspekciji.
  Saznajem od kolega iz sindikata da je direktor Grafičke postavio dva pomoćnika a njihove časove podelio kao višak iako bi i te časove mogao da drži neko od kolega sa liste. U istoj školi krije se i celo radno mesto profesora fizike koje direktor čuva za svoje potrebe. Možda čeka da neko od očajnika s liste ponudi 7000 evra?

 3. Ивана каже:

  Нека провере и зашто у пола гимназија у Србији се настава информатике изводи са нормом од 20 часова недељно, као што и треба, а пола гимназија рачунају норму од 24 часа недељно (Нови Сад…). Ко ту узима паре?

Top