Home >> Друштво,Образовање,Реформа,Упис >> ФБГ издвојио своје мишљење о малој матури

 

25.11.2013: Мала матура:

 

Форум београдских гимназија на састанку у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања

 

Састанку су, на позив министра просвете, науке и технолошког развоја Томислава Јовановића, присуствовали сви учесници образовања: министар, његови помоћници, председница НПС-а, директори два завода за образовање, аутор стратегије образовања др Иван Ивић, руководиоци пројеката мале матуре и г. Моргенсен, супервизор пројекта мале матуре од стране данске владе. Поред њих, позвани су и представници синдиката: Форума београдских гимназија, Форума средњих стручних школа и Београдског синдиката основних школа.

 

Примедбе синдиката

 

У изузетно конструктивној радној атмосфери, синдикати су се сложили са главним концептом мале матуре у свему, али су навели две примедбе: да се трећи тест на малој матури одложи за 2015. годину, као и да бодовање три теста буде 10:15:15, а не 20:10:10, како је најављено.

 

Синдикати се нису сложили: Реална опасност од промашаја

 

Разлози за одлагање теста леже у чињеници да се са тим тестом касни и да ће ученици (садашњи осмаци) тај тест припремати тек од фебруара (када ће изаћи материјали), а пробни тест ће радити тек у априлу, да би већ у јуну морали да га полажу на малој матури. ФБГ је упозорио да, уколико из било ког разлога буде дошло до новог кашњења, кикса у организацији или грешке у методологији теста, успешност тог теста долази у питање, па постоји реална опасност од новог промашаја на малој матури. ФБГ је предложио да се трећи тест одложи за 2015. годину, како би садашњи „седмаци“ имали довољно времена да се упознају са тестом и да се адекватно припреме.

Предлог ФБГ-а није усвојен, па је ФБГ издвојио своје мишљење по овом питању.

Преовладала је жеља министарства просвете да „заврши започети посао“ ове године, како је било и планирано.

 

О бодовању теста

 

Министарство је раније најавило вредновање комбинованог теста, српског језика и математике са 20, 10 и 10 бодова. ФБГ је приметио да ће та подела довести до померања тежишта ка комбинованом тесту и указао на могућност да се ученици одлуче да се не припремају довољно за српски или математику, што би снизило праг знања из ових предмета. Са друге стране, 20 бодова на комбинованом тесту (за који је сам министар просвете рекао да ће бити лак!), може довести до обезвређења самог трећег теста.

ФБГ је предложио да однос бодова буде 10:15:15, чиме би се сачувала важност српскиг језика и математике, а снизила могућност разних промашаја, када је у питању комбиновани тест.

Овакво образложење наишло је на истомишљенике и на начелно одобравање учесника.

ФБГ очекује да ће стручна комисија, која се састаје данас и сутра, донети исправну одлуку да се тестови бодују са 10, 15 и 15 бодова.

One Comment

  1. Zora каже:

    Uopste nikome nije jasno zbog cega mora treci test da se uvede ovoj generaciji. Odakle toliki pritisak. Zar nije sramota da se na silu i protiv volje svih ucesnika namece nesto tako i od male mature pravi cirkus a pri tom traumiraju i maltretiraju deca.
    zasto sve to nije na vreme pripremljeno. Zar da od februara deca pocnu da se spremaju a da u junu polazu. Da kli znate da su tada i tkmicenja pa dobra deca zele da idu i na takmicenja.
    Da li znate da program po kome rade njih uopste ne priprema za jedan takav tekst? Da li vi koji odlucujete o maloj maturi znzte kako izgledaju udzbenici i nastavni program?
    Ovaj pritisak na decu je nezapamcen a zaboravljate da su to deca koja su rodjena 1999.god. za vreme bombardovanja. Onda su preziveli. Zar sada bas zelite da im se to ne dei?

Top