Home >> Друштво,Интервју,Образовање,Часопис >> ФБГ 9/ Познати говоре: Јелена Обућина, Дејан Петровић

  • Форум
  • Коментари су искључени на ФБГ 9/ Познати говоре: Јелена Обућина, Дејан Петровић
ФБГ 9/ Познати говоре: Јелена Обућина, Дејан Петровић

poznati

 

Јелена Обућина, новинарка

 

obucina

 

Ја не верујем да сам добро одабрала. Ја знам да јесам!

 

  1. Професију бирајте срцем, али не искључујте главу. То не значи да верујем да сви треба да буду ИТ стручњаци. Али пут срца може да вас кошта беде. А у беди само изузетно ретки остају стабилни. Ако сте тај – само напред! Ако сте посебно свесни тога да ћете бити међу најбољима – опет напред, то доноси сигурне резултате! Ја не верујем да сам добро одабрала. Ја знам да јесам!
  2. Не верујем да има непотребних предмета. Али сам сигурна да се сексуално образовање мора увести у средње школе.
  3. Сви смо у црнини. Нас 35 из другог четири. Лако смо се и брзо договорили. Сутра сви у школу у црнини. Разредна плакала. Погрешно разумела. А то је био део нашег одговора на систем ратова, санкција, штрајкова. То је био наш бунт. То сећање је пунолетно, а најупечатљивије из гимназијаких дана. Ми смо били она генерација која је имала и мозга и херца.

 

Дејан Петровић, трубач

 

petrovic

 

 

Требало би да бирамо срцем!

  1. Тешко је рећи који је сигуран начин за избор професије. У тренутку када је бирамо, сви смо млади, имамо стотине жеља, идеја и мисли о будућности. У данашње време још је теже јер се избор професије везује искључиво за неку сигурнију будућност, односно бирамо професије и послове за које мислимо да ће нам обезбедити иоле сигуран посао и материјалну зараду. Мислим да је баш то погрешно. Требало би да бирамо срцем, да размислимо о ономе што нас испуњава, да се сетимо размишљања из детињства о томе шта бисмо волели да будемо кад порастемо, јер су обично те дечије мисли и најискреније. Када изаберемо свој животни позив на тај начин, онда нема проблема за остале ствари које иду уз то, тј. сматрам да ако нешто радимо са љубављу и предамо се томе, сигурно можемо лепо живети од тога.

Што се мене тиче, сматрам да сам добро одабрао, баш због овога што сам поменуо. И поред тога што ми је ова професија на неки начин била наметнута јер сам већ четврта генерација музичара у породици, ипак је то била моја жеља од малих ногу. Одувек сам то желео, маштао о томе, волим то што радим и никад нисам могао да замислим себе у некој другој професији.

  1. Не мислим да је било који предмет сувишан. Знања никад није много, нити нам може нашкодити да нешто више знамо. А за предмете које би требало увести нисам баш сигуран. О томе би требало добро размислити и увести неки предмет за очување свести и људскости. Јесте да се то не учи, више је урођено, али се увек може радити на томе и често ми се чини да нам баш то недостаје у овом времену.
  1. Па, ево једна анегдота… није баш за пример и понос, али десило се. ☺ Пошто сам већ у средњој школи увелико имао наступе, дешавало се да дођем право са свирке у школу и да мало задремам на часу. Једну такву прилику другари из разреда су искористили да се нашале са мном. Док сам погнуте главе, наслоњен челом на руку, „гледао” затворених очију у књигу испред себе, другар који је седео поред мене почео је да ме гура лактом, говорећи: „Устани, устани! Прозвао те!” Ја сам у том тренутку скочио са столице, сав збуњен, и тек после неколико тренутака схватио шта се дешава. Око мене су се сви онако пригушено ваљали од смеха, а професор је, срећом, и даље писао по табли, окренут леђима све време.
Top