Home >> Друштво,Интервју,Часопис >> ФБГ 6: Тома Фила
ФБГ 6: Тома Фила

Познате личности за ФБГ говоре о томе шта би им били први потези на месту министра просвете, затим о својим омиљеним професорима, као и онима који им нису остали баш у лепом сећању.

 

1, Шта бисте прво урадили као министар просвете?

2. Ко је био ваш Коста Вујић?

3. Ко вам је био контра-Коста?

 

 

1. Моја жена је помоћница министра просвете и прво бих њу отпустио, а онда би то био крај и мандата и брака. Тако да можемо одмах да пређемо на следеће питање.

2. Моја генерација је последња имала осмогодишњу гимназију. У трећем разреду бирали смо други страни језик и сви смо одабрали немачки да би нам и даље предавала Стака Смиљанић. Свима нам је била као мајка и обожавали смо је, међутим, последица тога је да нико од нас није научио ни реч немачког. Мислим да не бих знао ни да бројим… Сви су наставили да уче француски или енглески, али ми смо са Стаком уживали. Сваке године смо се виђали с њом, до пре две године када је умрла.

3. Најгори су ми били они комунистички професори који су се „увлачили“ Титу и партији. Посебно професорка географије која је, иако рођена Шумадинка, због Броза почела да говори јекавицом! Кратко би држала предавање о географији, а остатак времена причала о НОП-одредима. „Знате, децо, постоји тамо неки Амазон, велика река, али има код нас Неретва на којој се одиграла велика битка“, или: „Ове планине је прелазио друг Тито са партизанима, а на овом месту је била Друга непријатељска офанзива“. Тако да, све и да сам волео Тита, они би ми га огадили.

One Comment

  1. Svetlana Joksimovic каже:

    Gospodja Vesna Fila je razresena duznosti pomocnika ministra prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja- Sektor za razvoj obrazovanja i medjunarodnu prosvetnu i naucnu saradnju, resenjem Vlade objavljenim u Sluzbenom glasniku RS, broj 55, od 23.05.2014.godine.

Top