Home >> ПКУ,Синдикат,Часопис,Штрајк >> ФБГ 5: „Цимање“ јавности и наставника

Солирање Уније СПРС:

 

Захтеви који су унапред усвојени!

 

Унија синдиката просветних радника Србије спровешће 10. децембра у својим школама једночасовни штрајк, како би изразила протест због тога што је у буџету Србије издвојено мање новца за образовање.

„Протест је заказан јер су наставници незадовољни зарадама“. Већ сама ова реченица, коју смо истргли из саопштења Уније СПРС, уноси многе недоумице. Наиме, цела Србија зна да су зараде наставника већ 25 година недопустиво ниске. Много је штрајкова било до сада, и сви су вођени због недопустиво ниских зарада наставника!

Ако је основни мотив за штрајк стално присутан и увек исти, поставља се питање: када штрајк треба водити, односно шта би требало да буду поводи за штрајк? Да ли то треба да буде 1. септембра, или пред крај полугодишта, или у јуну, или пред изгласавање буџета, или пред измене неког закона, или због  неиспуњења обећаног, или – како каже нечији Главни одбор?

 

Штрајк од једног часа? Да ли је то штрајк или конференција за медије?

 

Српска просвета има четири репрезентативна синдиката просвете. Неки кажу да то није добро, да би сви синдикати требало да се уједине.  Овај „штрајк“ Уније СПРС јасно показује да још није дошло време за уједињење српских синдиката просвете. Напротив! Боље је овако, а ево и зашто:

Сви синдикати просвете учествују у социјалном дијалогу са министарствима. ГСПР Независност, Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије су присуствовали састанку са министром финансија Крстићем . На том састанку се детаљно разговарало о свим захтевима (око којих се сви синдикати иначе апсолутно слажу), а који се налазе у штрајкачким захтевима Уније СПРС! На том састанку нас је министар Крстић обавестио да ће држава морати да пређе на платне разреде, иначе ће банкротирати. Такође, објаснио нам је да примања пензионера морају да се раздвоје од примања запослених и да ће дуговања наставницима на име обавеза из ПКУ бити измирена почетком идуће године.

 

 „Цимање“ јавности и наставника

 

Унија СПРС је за овај свој соло-штрајк навела управо ове разлоге. Пардон, навела је и четврти: „да се одустане од примене новог система финансирања школа по ученику“.

Да умиримо наше колеге, од тог система финансирања Министарство просвете већ полако одустаје, из неких других разлога. То знају и у Унији СПРС.

Остаје нам да нагађамо који су били мотиви Уније СПРС за ово неодговорно „цимање“ њених чланова? Жеља за публицитетом? Лоша процена? Међусиндикална сујета? Синдикална неодговорност? Или све од тога по мало?

Овај „тврдоглави“ штрајк Уније СПРС само ће додатно измучити и обесхрабрити све просветне раднике (њене чланове), јер његова бесмисленост просто вређа интелигенцију!

13Comments

 1. Roditelj каже:

  Sa zaljenjem moram da primetim da se mi odrasli slabo dogovaramo, a deca sve to jasno vide. Ako se ne dogovorimo i nadjemo pravilna resenja, ostacemo zauvek krivi pred nasom decom.

  Hajde da im budemo primer kako se demokratski razgovara i odlucuje i kako je interes zajednice ispred licnih interesa. Napravite plan svih sindikata sta zelite da ostvarite i budite jedinstveni u tome. Kompromis je nuzan i najbolje resenje je kada nijedna strana na kraju nije ni zadovoljna ni nesrecna.
  Ovo da bude primer i ugled nastavnicke profesije svim ostalim profesijama. Nastavnici i profesori su uvek bili avangarda drustva

 2. marko каже:

  prosvetar kaže da unija nije član konfederacije,a prosvetni radnik da je član odavno.Dva strastvena člana,bar po komentarima,potvrdjuju ono što sam napisao da većina običnog članstva nema pojma da su članovi.Nije nikakav problem,ali objasnite članovima zašto i sa kakvim likovima saradjujete u zloupotrebi njihovih pristupnica,a zavaravate ih da unija ne pripada nikakvoj centrali.10.12 2013. se odradjuje pre svega konfederaciji.Nemam informacije,ali sam ubedjen da unija nije pozvala druge prosvetne sindikate da zajedno protestvuju,jer joj je ovde interes prosvete sporedan.

 3. admin каже:

  Знате ли зашто објављујем СВЕ коментаре? Да бисмо знали докле смо стигли! Само због оваквих коментара и оваквог нивоа у Унији, вредело је изаћи. А тек на рачун теткица… Сама мржња и мржња. Поштовани читаоци, прочитали сте претходни коментар, па просудите. Ипак, реалност је сурова – ФБГ има око 700 чланова, а ФССШБ око 1500. Унија је у Београду завршила посао, може само да дође на сајам књига или на неки концерт! Бранко, жељно чекам Ваш следећи коментар, будите сигурни да ћу га објавити, тек да се зна ко све ради у образовању и ко све прима плату у образовању.

 4. бранко каже:

  Господине Сокићу Ваша синдикална енергија су триста професора гимназија и триста Антићевих теткица плус пензионери. То је приближно седамсто, како сте навели а које обмањујете! Тима што Вас следе, плату треба укинути. Порадите Ви мало око тих Вукових диплома!

 5. Prosvetni radnik каже:

  Најважнији синдикални захтеви су у „процедури“ још од 2011-те године…Што се Ви, уважени администратре бринете за енергију запослених чланова Уније? Енергија Ваших чланова је нетакнута!Желео бих Марка да обавестим да је Унија (баш као и ФОШБ…) члан Конфедерације одавно, мислим још од 2007-ме године, када је била заједно и са ФБГ-ом,тако да нема разлога да параноишете!Унија је стално штрајковала, бунила се, за разлику од осталих синдиката тако да је то просто наш манир, а и разлога има колико хоћете!Ко не жели, његов проблем, баш као што ће бити његов проблем да објасни чланству ћутање због даљег пада стандарда запослених у просвети… Зараде ће расти по стопи од 1,5% а „пројектована инфлација око 7% у 2014-тој години… Таман и да се донесе закон о платним разредима, тешко је да ће се примењивати од 2015-те или чак 2016-те… А Ви чекајте процедуру!На ту процедуру се чека од 2012-те када је требало, на основу усвојеног споразума да се примењује нова уредба о коефицијентима… Не, чекаћемо процедуру! А зашто, зато што се ФБГ удружила са живим мртвацима… Док је био у Унији припадао је борбенијем делу, али, са ким си, онакав си!

 6. Jelena каже:

  Jesu ministri sve to obećali, ali ništa nisu napisali ni potpisali. Da ne bi bilo „obećanje ludom radovanje“, zato se organizuje štrajk upozorenja u vidu jednog časa obustave rada.
  Ako mislite da će nam ispuniti zahteve samo zato što su usmeno obećali, grdno ste se prevarili 🙁 Čak i kada i ako napišu i potpišu, pitanje je da li će ispuniti… i da li ćemo tada morati u pravi štrajk, a ne samo upozorenja.
  Doduše, lako je njima da nas zavlače kad nam je solidarnost na nivou malog deteta „Moje, pa moje“ faze 🙁

 7. marko каже:

  Evo zasto unija strajkuje.Svuda se hvali da nemaju centralu i da je to sindikat koji vodi interesa samo o prosveti te zbog toga nema rasipanja energije na druge zaposlene,niti trpi ucene od njih.U stvarnosti,njihovo rukovodstvo ih je uclanilo u kofederaciju sindikata,prostom predajom ili mozda prodajom pristupnica.Sa ovim činjenica je upoznat veoma mali broj njihovih članova.Konfederacija je inace politicki projekat osnovan od bivših sindikalaca sumnjivih aktivnosti u sindikalnom smislu.E oni imaju tog dana protest ispred vlade,a rukovodstvo unije ovim potezom odradjuje dugove,svesno zanemarivši interese članova i svih prosvetnih radnikaU rukovodstvu unije sede ljudi zaslepljeni licnim interesima

  • просветар каже:

   Ово што причате о приступању Уније Конфедерацији није тачно. О томе можете да питате и Бату Сокића. Што се тиче другог дела о заслепљености личним интересима, реците Ви који су ваши интереси и кога заступате? Да ли сте задовољни платом и односом према просветним радницима?

 8. бранко каже:

  Уместо да подржите штрајк и покажете да сте и сами незадовољни, Ви мудрујете без икаквог резона! Да ли је то став свих триста професора гимназија које представљате, или Ваш лични? Срамота!Организовати штрајк и конференцију за новинаре је заиста цимање.Немој те случајно Ви да се цимате!Узмите само људима чланарину и уситњавајте основне организације, по принципу „овце треба шишати“.Сви комплименти УСПРС!

 9. admin каже:

  Зато што су сви наши најважнији синдикални захтеви у процедури, што неће бити повећања плата док се не уведу платни разреди и што УСПРС оваквим потезима само слаби синдикалну енергију у школама!

 10. Prosvetni radnik каже:

  Зашто не препустите министарству просвете да нападају Унију због штрајка, него то Ви чините? Шта сте то постали? Гласноговорници министарства? До сада сте кукали због тога што министар прима само Унију на разговор… Сада је примио и Вас… Видимо да сте се лепо сложили, одштрајкујте лепо својих најављених пет дана, а друге пустите да се сналазе како знају!

Top