Home >> Синдикат,Слајдер,Часопис >> ФБГ 12 / ФБГ говори

ФБГ 12 / ФБГ говори

Светлана Голубовић Шкундрић, потпредседница ФБГ и чланица Управног одбора часописа ФБГ, професорка музичке културе у Тринаестој београдској гимназији

Некада су учитеље и наставнике звали – просветитељи. Данас погрдно – ПРОСВЕТАРИ!

И како нам у транзицији одузеше достојанство, срозаше друштвени статус, социјално нас омаловажише, одузеше нам право да будемо и просветитељи! Или то, заиста, више и нисмо. Зато се Форум београдских гимназија залаже за враћање достојанства и угледа школе, а у складу са својим Статутом. Такође, зацртани циљеви Статута јесу: залагање за бољи статус запослених, заштита права запослених у складу са законом, спречавање корупције у образовању и одговорност, стручност и квалитет у раду.

ФБГ се неће одрећи своје идеологије и програмских циљева. Наставиће да се бори за интересе чланства и запослених. Залагаће се за побољшање материјалног положаја путем дијалога, преговора, али и другим легалним и легитимним средствима синдикалне борбе – протестима и штрајком. Као интересна и борбена организација, синдикат је важан чинилац реформи. Зато се ФБГ бори за друштвене алтернативе и за спречавање наметања неправедних социјалних односа. Неефикасност правног система утиче на слабу заштиту појединачних и колективних права запослених у образовању. У таквим околностима ФБГ је имао и има значајну улогу борећи се за заштиту и за владавину права.

Неминовност коју прати транзиција јесте и незапосленост, што узрокује и смањење чланова синдиката. Тако се синдикати суочавају и са осипањем чланства због технолошких вишкова и због забране запошљавања која је још увек на снази. Запослени на одређено време или на замени не усуђују се да приступе синдикату плашећи се реакције послодавца.

Зато – будимо јединствени и сложни. Морамо се наметнути као незаобилазан фактор у друштву. Нудимо заједничке иницијативе и концепте у корист запослених. Морамо водити што квалитетније преговоре кроз социјални дијалог. Само јак синдикат способан је за спровођење јасних циљева. ФБГ може донети резултате знањем, залагањем и храброшћу. У ФБГ нема самољубља, сујете и лидерства. Отворени смо за сваку сарадњу и зато позивамо све синдикате да се ујединимо у борби за остварење заједничких циљева.

Будимо опет просветитељи!  

 

Споменка Трипковић, лекторка часописа ФБГ, библиотекарка у Филолошкој гимназији

Мислим да је добро да синдикат има своје гласило. Неопходно је да запослени у школама буду информисани о томе шта се дешава у другим школама и које су активности синдиката који их заступа, као и осталих струковних синдиката. Гласило је и једна врста комуникације између запослених у школама који се не познају и који немају други начин да комуницирају. То је и прилика да се нешто научи из туђег искуства да не бисмо понављали своја лоша искуства. Добро је и да сазнамо каква су искуства колега из других земаља.

Волела бих кад бих у гласилу свог синдиката могла да прочитам и текст Колективног уговора и остала законска акта која се тичу просвете а са којима би запослени требало да буду упознати (можда као подлистак).

Такође мислим да не би било лоше да, можда као фељтон, прочитамо нешто о историјату синдикалног организовања и синдикалне борбе и о ономе што је таквом борбом постигнуто. Сматрам да људи треба да знају зашто је важно да постоје синдикати и зашто је важно бити синдикално организован, која је улога и која су овлашћења синдиката, као и то шта чланови могу да очекују од свог синдиката.

 

Александар Марков, председник ФБГ, професор историје у Осмој београдској гимназији

Од оснивања, сада већ давне 1997. године, Форум београдских гимназија имао је истакнуту улогу у борби за остваривање права запослених у београдским гимназијама. Последњих година, сведоци смо континуираног смањења и кршења права запослених и све већих притисака којима смо изложени од стране послодаваца, а уместо „уживања у благодетима капитализма”, како нам је обећавано, остајемо изгубљени у квазикапиталистичком интерегнуму, који је однос послодаваца према запосленима свео на средњовековни однос феудалца и кмета.

С друге стране, државне структуре синдикат све више гледају као противника против кога треба применити сва расположива средства уместо као равноправног партнера у дијалогу за побољшање права радника. У условима свеопштег опадања симптома цивилизованог друштва и увођења орвеловског надзорa, Форум је у највећој мери успевао да се избори са онима који су покушавали да крше законe, те да заштити раднике и избори се са изазовима који су се нашли пред њим.

Упркос чињеници да нас у наредном периоду очекује још неравноправнија борба, намера Форума је да не одустаје од свог препознатљивог стила и бескомпромисне борбе, те верујем да ћемо својим деловањем допринети побољшању материјалног и социјалног статуса запослених у гимназијама, као и побољшању општих услова рада. Као и досад, надамо се подршци свих запослених у београдским гимназијама и гимназијама уопште јер синдикат нису председници и чланови разних одбора, синдикат чинимо сви ми, запослени у просвети, те само заједно, удружени, можемо остварити циљеве за које се боримо.

Top