Home >> Образовање,Часопис >> ФБГ 12 / Директори школа говоре за ФБГ

ФБГ 12 / Директори школа говоре за ФБГ

На испитивачкој клупи Форума београдских гимназија

Питали смо челнике школа по Србији шта мисле о Закону о основама система образовања и васпитања, као и о случају ректора Небојше Арсенијевића у Крагујевцу. Ево њихових одговора

Веселин Мартиновић, директор Гимназије из Бачке Тополе

1. Не знам колико сам компетентан да говорим о том случају, али је истина све што су установили Министарство просвете и Агенција за борбу против корупције. Стога ми није јасно по којој основи је Арсенијевић реизабран на функцију на Универзитету у Крагујевцу. Нарочито је спорно његово понашање из угла лекарске етике коју он по природи свог посла мора да поштује. Нисам чуо за такве скандале у нашој средини, али је и код нас присутан непотизам. Министарство је увођењем правилника за директоре завело неки ред.

2. Закон је у суштини добар. Сви акти школе и правилници морају се ускладити с њим до половине марта. Нови Закон је донео доста тога доброг кад је реч о сузбијању насиља. Такође, предвиђено је и да једна од дисциплинских мера буде слање ученика на друштвенокорисни рад. Још једна добра новина јесте да се повећава одговорност родитеља. Нисам сигуран да ли је иједна школа покренула поступак против неког родитеља, али се свакако нама дају веће ингеренције. Поздрављам и одлуку да се предавачима дозволи и настава ван учионице, па деца могу обилазити музеје, позоришта и тамо слушати час. Такође, предност је што су изабрани општински школски одбори, али у Закону није прецизирано каква ће бити њихова надлежност. Код избора директора је уведена трочлана комисија, а директорима је омогућено да се врате на наставничку функцију у два мандата. Једна од мана Закона јесте то што су у Војводини националним саветима остављене шире ингеренције. А за избор директора је битна воља колектива. 

Биљана Милановић, директорка Основне школе „17. октобар” у Јагодини

1. Усаглашавање наших статута и правилника са законом дуготрајан је посао јер има много докумената, а и секретари обављају редован посао који је врло обиман. Зато сада журимо да то све ускладимо на време. Сви подвлаче да је у Закону добро то што су сада коначно родитељи више одговорни за поступање своје деце. Такође, друштвено корисни рад, који се спомиње, добра је идеја, што ми одавно прописујемо својим интерним правилником. Нови акт предвиђа и одржавање школских часова ван учионица, што смо ми такође имали. Наши ђаци су обилазили Завичајни музеј, Галерију наивних уметника…

2. У својој околини нисам чула за случајеве попут дешавања у Крагујевцу. Од људи које познајем нема таквих. Мада, Министарство никада није било изнад факултета тако да ми ту ништа није чудно јер су факултети држава за себе. Такође, то није први скандал Универзитета у Крагујевцу који је имао и чувену „аферу индекс”. Педагошки факултет у Јагодини огранак је Крагујевачког универзитета и заиста ради сјајно. Ту никада није било никаквих проблема.

Гордана Јовановић, директорка Средње медицинске школе „Др Изабел Емсли Хатон” у Врању

1. Медији су писали о случају Небојше Арсенијевића, али ми смо толико преокупирани послом да немамо времена да се бавимо таквим стварима. Укључени смо у пет пројеката, уводимо електронски дневник и још много тога.

2. Кад је реч о Закону о основама образовања и васпитања, министар Шарчевић ради све да побољша школство у Србији и слажемо се са свиме што мења. Спроводимо стратегију борбе против насиља, е-дневник. Закони се мењају, уводе се новине и видимо да људи добро реагују на њих. Зато смо све то и подржали. Што се тиче избора директора, није се ту много тога променило. Сада одлука мора да прође наставничко веће и да је верификује министар Младен Шарчевић.

Top