Home >> Часопис >> ФБГ 11/ Репортажа о Спортској гимназији: Расадник шампиона  без фискултурне сале

  • Коментари су искључени на ФБГ 11/ Репортажа о Спортској гимназији: Расадник шампиона  без фискултурне сале
ФБГ 11/ Репортажа о Спортској гимназији: Расадник шампиона  без фискултурне сале

Спортска гимназија у Београду по много чему јединствена је школа у Србији. Најпре, ученике не спрема само за петице и четворке или за упис на факултет, већ за златна и сребрна одличја, али и за поразе.

Међу ђацима је позната по томе да се у њој најлакше правдају изостанци јер је похађају десетине младих репрезентативаца и првотимаца из скоро свих спортова. Ова школа може се похвалити дисциплином ученика. Не памти се кад је била туча у дворишту, а и дилери дроге их заобилазе у широком луку. Занимљиво је и да су једино њихови ђаци пре неколико година штрајковали заједно с професорима. Од „обичне” гимназије разликује је и то што Спортска већ 14 година нема ни своју зграду, ни фискултурну салу. Због чињенице да су подстанари у војном објекту, часове физичког васпитања имају у сали која је удаљена 15 минута хода.

Међутим, ово би могло да се промени у склопу акције „препаковане мреже” школа коју спроводе Министарство просвете и Град Београд. Према најавама надлежних, планирано је да се 1. септембра уселе у зграду Основне школе „Стари град” на Дорћолу.

Директор Спортске гимназије Радосав Николић каже за ФБГ да је вест о селидби све у школи много обрадовала.

dir-sportska

– Ако нас преселе у ОШ „Стари град”, као што је најављено, то ће бити одлично. Наша деца, као и сви други гимназијалци, имају по наставном плану предвиђене часове физичког и неопходно је да имамо и салу и спортске терене у склопу школе. Досад је било врло компликовано организовати и саму наставу, а трудили смо се да сваке године шаљемо децу и на такмичења. Много нам значи што ћемо се убудуће за све то припремати у свом дворишту – напомиње Николић и додаје да ће то донети бројне погодности и Граду:

– Сваке године за изнајмљивање сала Град Београд нам је давао око пет милиона динара, а Војсци се плаћала кирија од око шест милиона. Тако да сад, не само да деца неће табанати на часове физичког, него ће се правити и уштеда од око једанаест милиона динара.  

Током посете овој школи од колега смо сазнали да је за њих највећи изазов да деци помогну у усклађивању спортских и школских обавеза како би са што мање трња стигли до својих звезда. Међутим, раде на томе да мотивишу и оне мање талентоване, које никада неће овације дочекати испред Скупштине града, да пронађу свој пут и следе друга интересовања.

Наставница Нада Копривица истиче да је рад у Спортској веома специфичан јер су и ученици такви.

– Морамо да ухватимо њихов темпо, који је врло јак. Водимо рачуна о томе где су у ком тренутку, колико нису били у школи и како да им будемо на услузи кад се врате. То посебно важи за врхунске спортисте. Међутим, има и оних других… Спорт је суров и не може свако да постане „звезда”. Суочавање са том чињеницом није пријатно ни за једног адолесцента, зато је у тим тренуцима деци важно ставити акценат на знање – прича Копривица и додаје да је пракса показала да се такве кризе најчешће дешавају између другог и трећег разреда.

– Ђаци то прво крију јер не желе да прихвате да су „пропали спортисти”, и то се препозна јер тада их нема ни у школи. Свесни су да, кад уђу у учионицу, сви знају да он или она није више у првом тиму или није ни у плану да буде, зато то избегавају. Тада их треба вратити у школу. Они воле да буду добри и да буду најбољи и тако постану добри и најбољи у учењу – закључује Копривица.

СЕДАМ ДАНА НОВАК ЂОКОВИЋ БИО УЧЕНИК СПОРТСКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Лична карта школе

* Почела са радом септембра 2002, и то у два објекта, у згради бивше Једанаесте београдске гимназије и у згради у Улици Петра Чајковског 2а.

* Школске 2016/2017. године има 26 одељења општег смера, а зграду деле са Војном гимназијом, у њој ради 67 наставника.

* Ову школу су завршили бројни врхунски спортисти, међу којима су ватерполиста Филип Филиповић, тенисер Виктор Троицки, кошаркаш Лука Богдановић и многи други.

* Ученици Спортске гимназије баве се и хуманитарним радом. Организују различите манифестације за ученике ометене у развоју, из специјалних школа.

(ФБГ часопис)

Top