Home >> Друштво,Образовање,Форумче,Часопис >> ФБГ 10 / Дијалог: Форумче и Никола Тесла

ФБГ 10 / Дијалог: Форумче и Никола Тесла

Резонанција са фреквенцијом и бакрачи

 

Господине Тесла, јесте ли то Ви? Откуд Ви овде у ово глуво доба?

Како то откуд ја овдје, па ја овдје станујем. А откуд ти у ово глухо доба?

Г. Тесла, ово је музеј! Како станујете у музеју? Па Ви нисте живи већ 73 године!

Врло оштроумно, млади господине! Нисам ни рекао да сам жив. Рекао сам да овдје станујем. То није исто. Пронашао сам начин преношења енергије кроз простор, улазећи у резонанцију са фреквенцијом неког другог свијета…

Како то мислите није исто? Извините што… Просто не могу да верујем… Као да сам срео духа!

И духови морају негдје да станују. Али, ја имам ту привилегију да станујем овдје јер ја имам свој музеј и у њему своју округлу златну посуду гдје спавам. Него, да питам ја тебе шта тражиш ти овдје? Вријеме за посјете је до 18 сати.

Форумче. Зовите ме Форумче. Право да Вам кажем, сакрио сам се и остао после затварања. Све за науку! Пишем докторат на тему бежичног преноса енергије, па сам дошао овде да препишем понешто. Господине Тесла, кад сам Вас већ срео, овааако Вас молим да ми помогнете да препишем и напишем докторски рад, имам само три дана, јооој!

Бежични пријенос енергије? Ја видим боје на небу које други не виде. Једна муња може бити читава соната! То јесте моја омиљена тема, хмм… Колико имаш година, Форумче?

Четрдесет пет.

Млад си ти, Форумче. Хоћеш да будеш доктор наука? Ти мора да си врло амбициозан. А како си замислио да препишеш од мене?

Има овде у Вашем музеју толико тога о Вашим радовима и експериментима. Понео сам мобилни, лаптоп, камеру, диктафон, бубице, лајтпен, 3Д наочаре, дигитални компас, висиномер… имам вајрлес, Вајбер, Скајп, онлајн сам на облаку…

Знам све то, знам, Форумче, немој да ми држиш предавања. Уосталом, све сам то ја измислио. Читав 20. вијек сам ја измислио. Пронашао сам начин пријеноса енергије кроз простор користећи резонанцију и фреквенцију, на основи својега увјерења да простор стоји и да је прожет валовима. Наш мозак је само пријемник. Него, да те питам: јеси ли ти пронашао шта сам све ја писао о бежичном пријеносу?

Јесам! Има на Гуглу! Али, ово је докторат, озбиљна ствар. Мора много озбиљније да се преписује, систематски и студиозно. Нема зезања!

Да препишеш, мангупе један? Доста ми је Марконија и Едисона, само си ми још и ти фалио! Све ствари имају своју резонанцију и фреквенцију, а вријеме је бесконачно. А ти, Форумче, хоћеш све то за три дана?

Данас Вам, г. Тесла, то тако иде. Мора се, због посла. Хиљаде и хиљаде тако раде.

Чек-чек. Хтио си да кажеш да у овој јадној Србијици има на хиљаде доктора наука?

Па даа! Ничу као печурке!

А гдје они то студирају? У моје вријеме није било толико факултета. Ја сам морао да шипчим на студије чак у Грац, па у Праг…

Па Ви не знате где живите…, уупс… где духујете, г. Тесла, да извинете на изразу! Па ово је Србија 21. века! Ви можда јесте измислили 20. век, али нисте 21. Факултета ко шаше! Ено, у Лучанима постоји Факултет за енглески језик и инклузију, у Бадовинцима Факултет за компаративно право, у Негославцима Академија за уметнички маркетинг, а у Војки чак читав универзитет! То вам је сада прави бизнис.

Како бизнис? Ваљда студенти самопријегорно уче и раде да би се посветили науци?

Јок! Сад ћу да Вам објасним, на свом примеру. Знате, ја сам у младости био ватерполиста. Затим сам се запослио као гробар, али тај посао ми се није баш свидео. Ево, на пример, сад ја са Вама, мртвацем, тј. духом… немојте се љутити, али није баш пријатно, та духовна резонанција и фреквенција. А и тешко је сваки дан лопатати. И онда ми ови моји у странци предложише да се кандидујем за председника општине. А не иде без школе, народ тражи…

Занимљиво. Човјек је, уопштено, маса коју потискује сила. Живот јесте и увијек ће бити једнаџба чије је рјешење неухвативо, али она ипак садржи одређене познате чињенице. Шта је било даље, мили мој Форумче?

Факултет пословног права сам стукао у року. Ма, какви у року, за годину дана! Додуше модеран приступ, све саме презентације. Болоња!

Форумче, стани мало, хтио бих да те питам нешто. Зар ти није било довољно да будеш предсједник општине и са том твојом јеб..ом Болоњом? Шта ће теби докторат? Па ја немам ни факултет, а шта ми фали? Почасни сам члан…

Јесте, г. Тесла, било је довољно. Али, треба и живети од нечега. Купити стан, кућу… А за то мора да се ради. На неком приватном факултету, у неком пословодном одбору… А за све то треба оно: „др“. Данас сам председник општине, а сутра, даће Бог, можда и председник државе! И тако, једнога дана, у странци, ћаскам ја са својим страначким колегом, иначе деканом из Тутина. Реч по реч и он ми каже дођи, завршићемо то, само да смислимо неку тему…

Чини ми се да сам одувијек био испред свог времена… Али ниједан човјек, па чак ни ја, не може да види сувише далеко у будућност. Зато ми није јасно, Форумче, гробару један, зашто си се одлучио баш за бежични пријенос енергије, иако о томе немаш појма?

Чика Ниџо, теза и није важна. Ко ће докторат да чита? Нико! Знате оно – l’art pour l’art?

Форумче, Форумче… Ја сам ипак дух старог кова. Можда дјелује анахроно, али чак и кристали су жива бића у почецима стварања. Прво искра, а онда експлозија ватре! Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Мислим, за тебе је интересантније.. чек’ мало… што не изабра, на примјер: „Погребни инжењеринг и комутатори“, или: „Ватерполо у вакууму“, или још понајбоље: „Примена нано-технологија у имплементацији градске канализације“? То су још увијек неистражене научне дисциплине. На том огромном простору научник може да ради годинама, деценијама, да досегне висине… Али, мора савладати удаљеност и ударне валове од 100 милисекунди, који пролазе кроз све…

Чика Ниџо, па где Ви живите, пардон, духујете? Какви валови, какве резонанције и фреквенције, какви бакрачи? Не иде то тако. Три дана! Разумете ли, чика Ниџо, три дана! У четвртак већ браним докторат, чека ме комисија, све договорено, и свечани ручак у „Франшу“. А увече идем у ТВ емисију „Иди ми – дођи ми“. Најгледанија! Поносићете се мноме! Када бисте Ви били доктор наука и ја бих се поносио Вама. Је л’ треба нека кинта, само кажите?

Хвала Форумче, преваранту један. Новац би ми само сметао. Ја не водим бригу хоће ли се мој патент продати, већ хоће ли науци користити… Ја радим на научној теорији којом крчим пут кроз непознате свјетове. Једног дана, цијела Земљина кугла претворити ће се у један мозак. Чути ћемо и видјети ћемо један другога као да смо лице у лице иако ће нас раздвајати на тисуће миља. Велики је човјек онај који својим умним даровима и способностима наткрије остале људе, који, као што пчела прикупља мед, прикупља знање и открива нове истине. Улазећи у резонанцију са фреквенцијом неког другог свијета, ми као да отварамо прозор у тај паралелни свијет. Тако се може путовати широм свемира. Него, шта ти значе они бакрачи?

Top