Home >> Друштво >> Факултетима није место у шупи

  • Коментари су искључени на Факултетима није место у шупи
Факултетима није место у шупи

Међу универзитетима у „гаражама и амбарима” Новог Пазара и Тутина нашли су се и „Алфа”, „Унион – Никола Тесла” и „Едуконс”, а сва три су чланови Конференције универзитета Србије

Meђу факултетима у „гаражама и амбарима” Новог Пазара и Тутина који су „акредитовани”, а раде у условима недостојним високог образовања, на које указује председник Одбора за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Народне скупштине Муамер Зукорлић, нашли су се и познати приватни универзитети: „Алфа”, „Унион – Никола Тесла” и „Едуконс”. Сва три су чланови Конференције универзитета Србије (КОНУС), чији Ректорски савет захтева смену првог човека скупштинског тела за образовање.

Иницијална каписла за отворени сукоб ректора и Зукорлића била је његова оптужба да овдашњим високим образовањем диригују олигархија и монопол такозване академске заједнице. Да је Србија пуна „акредитованих универзитета који раде у гаражама и у којима се продаје на стотине факултетских диплома”, такође је обелоданио председник скупштинског Одбора за образовање.

– У оно што је господин Зукорлић рекао за одређене „гараже факултете” који продају дипломе, питање је да ли су акредитовани или не, а који се налазе у апсолутно неприхватљивим просторијама, лично сам имао прилике да се уверим у Новом Пазару и Тутину. То јесте велики проблем и несумњиво нарушава углед свих високошколских установа у Србији. Сагласан сам са Зукорлићем у намери да се скрене пажња на ту проблематику и залажем се да против оваквих појава укупна академска заједница треба на адекватан начин да реагује. Свакако, ти проблеми су пре свега питање за далеко већу посвећеност и пажњу комисије за акредитацију и надлежне инспекцијске службе – указује за „Политику” проф. др Александар Андрејевић, ректор Универзитета „Едуконс”.

Он је, иначе, један од потписника захтева КОНУС-а за смену Зукорлића са функције председника Одбора за образовање. За акредитовани центар Универзитета „Едуконс” у Тутину ректор напомиње да је смештен у савремено опремљеном простору за наставу у новоизграђеном објекту у центру града. Уверен је да су Зукорлића сарадници погрешно информисали и каже да су потврда квалитета рада „Едуконса” у Тутину ниво одржавања наставе, углед који је центар изградио и задовољство студената.

Свако поређење или сврставање Универзитета „Алфа БК” у такозване „гаража факултете“ неосновано је и неумесно, имајући у виду да та високошколска установа безмало две деценије савесно и у складу с прописима обавља своју делатност у Новом Пазару, како је за наш лист оценио проф. др Славко Вукша, ректор Универзитета „Алфа БК”.

– Не сматрамо се прозваним. Верујемо да господин Зукорлић није имао намеру да нас уврсти у „гаража факултете”. Нашим студентима смо 1998. године обезбедили све услове како би успешно савладали програме акредитованих студија учења на даљину. Нови Пазар је међу првим градовима где смо то омогућили и где смо оформили једну од првих консултативних канцеларија. На тај начин обезбедили смо студентима ефикаснију, бржу и целовиту дистрибуцију информација и појашњења која лично и у кратком року добијају од професора и асистената – појашњава ректор Вукша.

Истиче и да углед, репутацију, 25.000 студената, као ни будуће студенте, Универзитет „Алфа БК” не би изложио зрачењу скенера, али ни „зрачењу” неоснованих и погрешних тумачења и интерпретација високог образовања које негују.

Универзитет „Унион – Никола Тесла” има у свом саставу факултете који су посебна правна лица и функционишу као засебне целине, али да би се изводила настава на местима ван регистрованог седишта ове високошколске установе мора да се спроведе поступак акредитације пред надлежном комисијом, како наглашава Владимир Милић, секретар тог универзитета, у разговору за „Политику”.

– У конкретном случају, у Новом Пазару факултет нашег универзитета не изводи наставу, нити ће то чинити док за то не буде акредитован. Без одобрења универзитета и добијања акредитације тамо се до сада настава није изводила, нити ће се изводити – тврди Милић.

Морални раскорак

Представници пет малих приватних универзитета пре неколико месеци обратили су се за помоћ Муамеру Зукорлићу и на званичном састанку у Народној скупштини указали на проблеме који их тиште. Позивајући се на стенограм којим је тај разговор забележен, председник скупштинског Одбора за образовање за наш лист каже да 70 одсто свега што говори о монополу у КОНУС-у и гажењу малих универзитета јесу заправо речи тих пет ректора малих универзитета.

– А после сам на иницијативи за моју смену видео потписе тих пет ректора. Не оптужујем их. Застрашени су, то разумем. Са некима сам у контакту, извињавају се због тога, кажу да би њихови универзитети нестали да нису то потписали. И тај морални раскорак је доказ да сам у праву. Не усуђују се да противрече КОНУС-у јер не знају какав ће бити исход опасне трке у коју сам кренуо. Али намерио сам да идем до краја, зато што је ситуација много гора од онога што изговарам јавно. Ово је важније за државу него за мене лично – закључује Зукорлић.

(Политика)

Top