Home >> Образовање >> Факултети траже да пријемни испити остану и након увођења опште матуре

  • Форум
  • Коментари су искључени на Факултети траже да пријемни испити остану и након увођења опште матуре
Факултети траже да пријемни испити остану и након увођења опште матуре

Ректори универзитета расправљали о великој матури, која ће бити уведена за две године. Министарство просвете противи се да ученици полажу два теста при упису

ПЛАН да се уведе државна матура за две године неће се мењати, али потребно је направити договор да ли да се, поред матуре, уведе још нека провера знања за упис на факултете – речено је у уторак на седници Конференције универзитета Србије (КОНУС), којој су присуствовали ректори државних и приватних универзитета.

Бојан Тубић, помоћник министра за високо образовање, напоменуо је да се декани појединих факултета, као што је Електротехнички факултет у Београду или Факултет организационих наука, противе да матура буде једини услов за упис, имају бојазан да се на такав начин не може проверити знање матураната и сматрају да је потребно урадити додатну проверу знања.

Министарство просвете је против да имамо и матуру и пријемни – рекао је Тубић. – Морамо наћи начин да уредимо проходност према факултетима и да најбољи упишу оно што желе.

Он је додао и да ће у изради задатака за државну матуру учествовати универзитетски професори, а не средњошколски.

На конференцији се чуо и предлог да би можда требало да се по угледу на уметничке, факултете где се полажу вештине и на којима матура нема пресудан значај, нешто слично уведе и на неким другим факултетима.

Ректорка Универзитета у Београду проф. др Иванка Поповић истакла је на КОНУС-у да ће рок за акредитацију високошколских установа, који је већ једном продужен до 30. априла, бити највероватније опет продужен и то до 30. јуна. Она је, међутим, нагласила да то ни на који начин неће утицати на рад универзитета и факултета који су у поступку акредитације и да ће они без проблема моћи да упишу студенте у школску 2019/2020. годину.

Извор: Новости

Top