Home >> Друштво,Екскурзије >> Екскурзије дозвољене викендом и празницима?

  • Коментари су искључени на Екскурзије дозвољене викендом и празницима?
Екскурзије дозвољене викендом и празницима?

Екскурзије су изгубиле смисао када су обиласци музеја замењени обиласцима тржних центара, а такмичења у знању, такмичењима у испијању алкохолних пића током реализације истих. Радне суботе предвиђене Правилником о реализацији екскурзија, којима се надокнађују изгубљени часови током трајања екскурзије, говоре у прилог тези да екскурзије данас имају туристички уместо едукативног караткера јер да је другачије ученици и наставници након изведене екскурзије не би надокнађивали изгубљено време, већ би знање и искуство стечено кроз праксу упоређивали са теоријским  и то на редовним часовима. Закључујемо да све док се екскурзијама не врати едукативни смисао потпуно су небитни и време и место реализације.

Извор: Данас

Извођење екскурзије и током викенда постала је честа пракса у основним и средњим школама због чега поједини наставници негодују.

Они су се обратили редакцији Данаса питајући да ли је Министарство просвете упознато са оваквом ситуацијом, да ли је то дозвољено и да ли би њихово одсуство од куће недељом требало рачунати као прековремени рад, за које запослени у другим секторима добијају увећану зараду. У Министарству просвете кажу за Данас да је организација екскурзија у надлежности школа, док Звонимир Јовић, шеф правног ресора Уније синдиката просветних радника Србије, указује да је ово питање уредила управо држава.

– У Правилнику о организацији екскурзија које је донело министарство, пише да се, ако је екскурзија организована у време наставних дана, настава надокнађује за све ученике, у складу са школским календаром и годишњим планом рада школе – истиче Јовић, напомињући да се Унији овим поводом нису обраћали њихови чланови.

Ђачка путовања која захватају и дане викенда за њега нису спорна, јер, како каже, сваки изгубљени радни дан се мора надокнадити. Јовић указује да је много важније питање то што наставници који викендом воде ђаке на такмичења или учествују у њиховој организацији не добијају никакве накнаде.

У школама сматрају да просветни радници практично дођу на исто: или ће путовати преко радне недеље, а изгубљене часове надокнађивати суботама или ће екскурзија обухватити викенд, па ће мање дана морати да се надокнади. Подсећају да се наставницима који путују са ученицима плата не смањује, те да преко ње добијају накнаду по сваком ученику, коју утврђује савет родитеља, а плаћају је управо родитељи.

Весна Војводић Митровић, из Гранског синдиката просветних радника „Независност“ каже да ово питање треба посматрати из угла интереса ученика:

– Сваки изгубљени наставни дан по школском календару мора да се надокнади, а уколико би се на екскурзије путовало само радним данима, то би повећало број наставних субота, што би за ученике било неповољно. Сем тога, познато је да суботом часови можда трају краће, атмосфера је другачија, многи ученици не долазе ни на редовне часове, а можемо да претпоставимо како то изгледа суботом – истиче Војводић Митровић.

На наш коментар да школе и наставници не надокнађују сваки изгубљени час радним суботама већ да се то може „испеглати“, она одговара да је, ако таква пракса постоји, реч о тешкој поведи дужности запослених у образовању.

– Сваки уписан, а неодржан час је тешка повреда дужности – наводи она, уз напомену да је то спорно не само јер су оштећени ученици већ и са моралног становишта оних који раде у просвети. И она мисли да у образовању има много горућих проблема, а један од њих је што наставници у средњим школама пред сам крај школске године масовно губе часове, јер су ангажовани у спровођењу завршног испита у основним школама. Због тога су оштећени ученици средњих школа, којима је ускраћено право да поправе оцене.

Top