Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Два синдиката просвете потписала споразум и прекид штрајка

 

TV N1 VESTI

 

Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost potpisali su sporazum o prekidu štrajka i poseban kolektivni ugovor, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Nakon dugotrajnih pregovora i brojnih sastanaka članova štrajkačkog odbora četiri reprezentativna sindikata prosvete – Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i GSPRS Nezavisnost i predstavnika Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Vlade Republike Srbije, stekli su se uslovi za prihvatanje usaglašenog sporazuma o rešavanju spornih pitanja, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da su predstavnici dva sindikata – Sindikata obrazovanja Srbije, i GSPRS Nezavisnost – na svojim glavnim odborima dobili saglasnost da potpišu ovaj sporazum, što su i učinili. Navodi se da će preostala dva sindikata o ovome odlučivati na sednicama odbora koje će biti održane u narednim danima.

Potpisivanje sporazuma podrazumeva i normalizaciju nastave, objašnjavaju iz Ministarstva prosvete.

8Comments

 1. психолог школе каже:

  Пошто је наше Министарство болесно, од Министра, државних секретара до тобожњих саветника, треба коначно да се ова два синдиката доведу памети и заједничким силама истрајати до краја, а не повући се као кукавица.Потпуно подржавам штрајк /потпуно је оправдан/, родитељи и ученици нас разумеју, а од Министарства никада користи није ни било. ФБГ на челу са проф. Сокићем подржавам не само ја, већ много мојих колега, родитеља и ученика са којима свакодневно имам контакт.

 2. pedagog gimnazije каже:

  Pozdravljam komentar koleginice Jele, smatram da jedino FBG i neki sindikati razmisljaju realno, a ne kao neke prodane duše, ponizavajuci nasu profesiju do dna, jedva čekam kao mnogo mojih kolega da vidimo leđa Mkinistru Verbicu, njegovim nadri savetnicima i još gorim državnim sekretarima.

 3. Klip pod točkom каже:

  Ne dajmo se obeshrabriti, štrajk do pobede!

 4. саша, проф. каже:

  СЛАЖЕМ СЕ ПОТПУНО СА КОМЕНТАРОМ КОЛЕГИНИЦЕ ЈЕЛЕ. ТРЕБА ДА НАМ ПОТХИТНО ВРАТЕ ПАРЕ КОЈЕ СУ УЗЕЛИ ЗА МИНУЛИ РАД, ТО ЈЕ ДОНЕТО ЛЕТОС НА БРЗИНУ БЕЗ ДИЈАЛОГА И ПРИТИВ УСТАВНО ЈЕ. ЈА САМ И ДАЉЕ ЗА ШТРАЈК И АКО ТРЕБА ПОТПУНУ ОБУСТАВУ НАТАВЕ, САМО ПОД УСЛОВОМ ДА СУ СИНДИКАТИ ШКОЛСТВА ЈЕДИНСТВЕНИ, ЈЕР ОВИ ИЗ МИНИСТАРСТВА ЈЕДВА ЧЕКАЈУ НА СИНИДКАТЕ ПОСВАЂАЈУ ПА ДА РАДЕ ШТО ХОЋЕ И ДА УСЛОВЉАВАЈУ СВОЈИМ ГЛУПИМ ИДЕЈАМА.САМО ЈЕДИНСТВЕНИ МОЖЕМО ДА ПОБЕДИМО.

 5. jela каже:

  Ako i ova druga dva sindikata potpisu ovaj sporazum predlazem da svi koji su zadovoljni umesto jutarnje kifle za dorucak pojedu sopstven izmet jer jedino je za to sposoban. Izvinjavam se na vulgarnosti ali neki jedino razumeju ovakav nacin obracanja. Prijatno im bilo

 6. mira каже:

  SRAMOTA!!!!!!

 7. Prometej каже:

  Sada kada je jasno u kom pravcu se krece ovaj nas strajk reci cu: UBEDLJIVO NAJMANJE SKOLA JE STRAJKOVALO IZ OVA DVA SINDIKATA (NEZAVISNOST I SOS). Treba da ih je sramota zbog toga. Uopste necu da komentarisem ovu lakrdiju od sporazuma u kome su se dogovorili da ce se tek dogovoriti o svemu!!! Sada je jasno da je strajk vukla UNIJA sa svojih 500 skola, a SRPS se dobro drzao do drugog polugodista, a onda se broj skola osuo na nesto manje od 300. Dakle, Sos i Nezavisnost zajedno nisu imale ni 200 skola u strajku, niti su se trudili da omasove strajk, sto ce reci da i nisu imali iskren cilj da pomognu prosveti, nego su se iskljucivo borili za svojih 12 posto dodatka za predsednike sindikata. Dok je ta klauzula u PKU-u bila neizvesna, njihova retorika je bila ratoborna, buntovnicka, glasna. Cim je MP uslisilo taj segment PKU-a, poceli su da duvaju neki drugi vetrovi – „meksi i pomirljiviji“. FUJ!!!

  • Ana каже:

   Hvala, ponešto ste mi razjasnili. Pitala sam se koliko li škola oni „drže“. Bruka i sramota. A ono što me već dva dana boli je što mi se čini da će i moja Unija da se „pridruži“. Potpisujem i ovo što kaže jela. Muka mi

Top