Home >> Друштво,Реформа >> Дуално образовање: Ђаци гаје краве, шљиве и ламе

  • Коментари су искључени на Дуално образовање: Ђаци гаје краве, шљиве и ламе
Дуално образовање: Ђаци гаје краве, шљиве и ламе

Фрида је краљица међу кравама Колубаре, а за то су одговорни ученици ваљевске Пољопривредне школе

Другу годину заредом ова школа добија титулу за најбоље грло на традиционалној изложби сименталки у Лајковцу. Никакво чудо, јер је Пољопривредна школа, која је 1. октобра прославила 93. рођендан, модеран комбинат у малом.

– Фрида се родила 1. септембра пре четири године, када сам ја сео у школску клупу. Ето, ја сам је извео на овој изложби где је постала шампионка. Овде се не сликамо само са кравама, већ их гајимо, хранимо и негујемо, а ђаци који уче за ветеринара се буде и ноћу ако се крава тад тели. Због такве праксе, способан сам да радим све у сточарству – поносан је Драган Тадић из села Врагочаница, ученик четвртог разреда, додајући да нема дилему да ће остати у свом селу и бити домаћин.

Уз шампионско грло, школска фарма, како каже директор Милан Гајић, има још 13 крава и осам јуница. За практичну обуку ђака ту је и стадо од 20 оваца, те небројене коке носиље.

– Једини у Србији гајимо чист матични запат норвешког ландраса, чије женке, ради побољшања расног састава свиња, пласирамо на подручја од Срема до Шумадије, а наши ученици у школској амбуланти раде и вештачко осемењавање – прича Гајић.

Захваљујући добијеним стандардима ИСО 9001, ИСО 14001 и ХАЦЦП, Пољопривредна школа је прва школа у Србији у којој је све што средњошколци произведу на путу од њиве до трпезе – апсолутно исправно, квалитетно и еколошки проверено.

– Имамо пекару за пецива, месару, млекару за сир, кајмак и јогурт, спремљена је и комплетна зимница, од туршије до разних врста џемова и сокова. Све што правимо за школску кухињу не мора да чека проверу исправности неке стручне службе, јер имамо и сопствену лабораторију за испитивање намирница – набраја матуранткиња Милица Ковачевић.

Школска економија је посебна прича са свом потребном модерном механизацијом јер се на њених 60 хектара и пластеницима гаје житарице, поврће и воће.

– Свака друга садница шљиве у ваљевском крају потиче са наше економије. Правимо и сопствену ракију, уз строго контролисан технолошки процес – каже директор Гајић.
Атракција за ђаке и посетиоце је и мини зоолошки врт са ламама, јеленом лопатаром, берберским овцама и патуљастим козама. У ботаничкој башти школе са српских и црногорских планина прикупљено је око 300 врста лековитих биља па је идеја да се за коју годину почне са производњом чајева.

Пуна школа ђака

На Фридин рођендан ове године, како каже директор Милан Гајић, сва 23 одељења школе била су уписана, што је у Србији реткост за све стручне, а камоли пољопривредне школе. За више од 70 одсто првака, ова школа је била прва жеља.

Модеран дом

У Пољопривредној школи тренутно учи 595 ђака. Од тога је њих 104 из општина Колубарског округа и са подручја Лознице, Крупња и Лазаревца смештено у школском Дому ученика са свим условима као на Западу.

(Блиц)

Top