Home >> Друштво >> Дуално образовање: Данак у људским ресурсима

  • Форум
  • Коментари су искључени на Дуално образовање: Данак у људским ресурсима
Дуално образовање: Данак у људским ресурсима

Коментар ФБГ: Да ли се неко још сећа Стратегије образовања? У њој не постоји дуално образовање. У ову јадну државу Србију дуално образовање је улетело буквално кроз неки европски прозор, после посете Вучића некој европској земљи… Није више модеран „данак у крви“, али изгледа да је дошао на ред „данак у људским ресурсима“!

Шест нових дуалних образовних профила који ће се наћи у средњим школама. Више слуха за потребе тржишта и за захтеве локалних самоуправа. Стижу и техничари логистике и шпедиције, бродомонтери…

ЛИВАЦ калупар, техничар за ловство и рибарство, техничар логистике и шпедиције, аутомеханичар, електромонтер мрежа и постројења и бродомонтер – планирани су нови профили у средњим школама, који би требало да буду уведени од септембра, и то по моделу дуалног образовања. Планове и програме израђује Завод за унапређивање и вредновање образовања и васпитања, а поједини су већ готови и стигли су пред Национални просветни савет на усвајање.

Министарство просвете припрема нову стратегију уписа и расподелу места у средњим школама за школску 2017/18. годину. Број места биће прилагођенији потребама тржишта. Школе ће морати да се договарају са општинама и градовима, компанијама и службом за запошљавање када буду писале предлоге броја одељења и ученика које ће моћи да упишу. Планирано је да нових шест дуалних профила буде спремно до маја, али ће се деца уписивати и на четири постојећа – бравар заваривач, индустријски механичар, оператер за израду намештаја и електричар.

Идеја Министарства просвете је да стимулише отварање дефицитарних смерова, повећа број одељења по моделу дуалног образовања, а смањи оне за које не постоји интересовање ученика, али и привреде. Припремљена је нова методологија израде плана уписа, а о томе је говорено на скупу у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја, којем је присуствовало око 300 људи.

На састанку је било речи о структури Националног модела дуалног и предузетничког образовања као и о начинима његове имплементације кроз нови модел плана уписа у средње стручне школе. Стручне школе за образовни профил који планирају морају да обезбеде потврду да је то занимање заиста тражено на тржишту рада, те да ће млади са овом дипломом моћи лако да се запосле.

– План је да се и за смерове који нису по дуалном образовању прилагоди практична настава – каже за „Новости“ Снежана Марковић, помоћница министра просвете. – Важно је да се све заинтересоване стране удруже, па да дете када оде и на обичну праксу добије нека задужења, да мајстори буду плаћени за менторски рад, а не да им деца буду сметња у испуњавању норме. Добро је и да те компаније за ђаке обезбеде неку макар скромну помоћ, у виду стипендија, униформе или карте за превоз, јер би их то још више повезало.

Промена плана уписа је, каже наша саговорница, одговор на вишегодишњи вапај привреде, јер добијају раднике који су у школи веома лоше обучени.

КОНКУРС ПРВОГ МАЈА

До Нове године директори школа морају да дају план уписа, а до 10. фебруара трајаће састанци школа, послодаваца, Националне службе за запошљавање, представника локалних самоуправа… До краја марта биће завршена анализа и корекција плана уписа, а 1. маја биће објављен конкурс за упис у средње школе у школској 2017/18. години.

(Новости)

Top