Home >> Друштво >> ДСС: За заштиту ћирилице

11. 07. 2012. 16:20х | Бета

ДСС предлаже комисију за заштиту ћирилице

Градски одборници Демократске странке Србије предали су допуну дневног реда за скупштинску седницу заказану за сутра – да се формирају комисије за промену Статута града Београда и заштиту ћирилице, саопштила је данас та странка.

ДСС сматра да поједини градски органи не поштују Устав и Закон о употреби језика и писма

Први предлог ДСС-а је да се при Скупштини града формира комисија с представницима свих одборничких група која ће усагласити ставове у ком правцу треба да иде промена Статута града Београда, наводи се у саопштењу.

 

Из те странке наводе да је за питање Статута града Београда, односно територијалног уређења града, надлежности градских општина, као и евентуалног формирања нових општина од значаја за све грађане Београда и да је о томе неопходна сагласност свих странака и стручне јавности.

 

Други предлог ДСС-а је да се при граду Београду формира Комисија за заштиту ћирилице, јер како наводе у тој странци, пракса је показала да неки градски органи и институције не поштују Устав и Закон о употреби језика и писма.

 

Неопходно је да Београд учини додатне напоре у очувању националног, идентитета односно права грађана на своја етничка обележја, културу и духовну баштину као и неотуђивог права грађана на очување свога језика и свога писма, наведено је у саопштењу.

 

Top