Home >> Друштво >> Држава и просветни радници заједно да врате ауторитет професији
Држава и просветни радници заједно да врате ауторитет професији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја жели да врати углед школи и просветним радницима, изјавила је помоћница министра просвете Весна Недељковић.

Она је рекла да је веома важна улога учитеља, од којих доста зависи какав ће бити однос деце према школи и образовном процесу.

– Учитељ треба да буде подстицајан и да научи децу да воле школу – рекла је Недељековић.

Помоћница министра просвете је нагласила да просветни радници уз помоћ државе морају да поврате углед и ауторитет тој професији, тако што ће веровати у свој посао, али и наметнути се као ауторитет. Она каже да је у том процесу потребна и шира подршка друштва како би школа опет имала значај који заслужује.

Недељковић, такође, истиче да се мора изградити поверење код деце у школски систем и да је зато важно растеретити децу – да имају простора да усвајају нова знања, да и не знајући уче, а не да буду у таквој ситацији да не могу да испуне очекивања.

Вратити спорт у школе

На питање зашто деца морају да узимају приватне часове из појединих предмета, помоћница министра каже да се некада дешава да наставници не умеју да пренесу градиво, али и да су родитељу некада несигурни па узимају приватне часове:

– Jедан од циљева je и да се врати спорт у школу односно да то буде све пристуна активност – поручила је Недељковићева додајући да је пројекат „Школа без насиља“ дао добре резултате и научио децу да препознају шта је насиље и да га правовремено пријаве како би одрасли могли да реагују.

(Блиц)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Država i ministarstvo prosvete da vrate ugled prosvetnim radnicima…..hahahaha….dakle veću glupost nisam čuo u životu. Država je SVIMA povećavala plate, OSIM prosvetnim radnicima,a onda je došao Vučić….i smanjio plate 10% prosvetnim radnicima. Ministarstvo prosvete je od dostojanstvenih profesora, napravila birokratske krpe za brisanje poda. U strahu da ne popiju otkaz, jer im fali neki nebulozni papir u moru ništavne i bezvredne papirologije prosvetnim radnicima je oduzeto i ono zrnce dostojanstva što su imali.
    Država tera profesore da se kobajagi usavršavaju na nebuloznim seminarima i da „uče“ do kraja života, pa sad imamo situaciju da profesori uče gluposti, a đaci ne uče ništa. Država je deci dala prava, a nastavnicima obaveze. Deca više nemaju obaveze, a njihovi profesori prava i dostojanstva. Super nam ide…živeli.

Top