Home >> ПКУ >> Друштво директора школа: Тврдње ФБГ да испита МУП

„Прес“: Друштво директора школа Србије затражиће од МУП-а да испита тврдње Форума београдских гимназија (ФБГ) и председника тог синдиката Миодрага Сокића о малверзацијама у просвети, закључак је данашњег састанка директора београдских гимназија.

„С обзиром да професор Сокић није своје тврдње поткрепио конкретним подацима и доказима, ми ћемо, уз подршку Министарстрва просвете, захтевати од МУП-а да испита наводе ФБГ-а“, рекао је председник Скупштине Друштва директора школа Србије Дејан Недић.
Сокић је у саопштењу ФБГ 27. августа тврдио да је цена радног места у просвети на „црном тржишту“ око 7.000 евра, што је изазвало револт директора школа.
На састанак, којем је присуствовао и Сокић, позван је 21 директор гимназија, колико их има у Београду, али је дошло само њих осам.
Директори су замерили Сокићу што није изнео конкретне детаље поводом своје тврдње у саопштењу.
Претпостављају, како су навели, да Сокић има нека сазнања, али да не треба сви да буду у „истом кошу“.
Сокић је новинарима након састанка рекао да све тачно што је ФБГ навео у саопштењу 27. августа.
„Ми имамо конкретне податке за све нерегуларности везане за запошљавање људи, листе технолошких вишкова и све остало што се догађа када су у питању злоупотребе неких директора при подели часа“, рекао је Сокић.
Он је навео да је Форум Министарству просвете претходних година слао на десетине пријава на које, како тврди, никада није одговорено.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја затражило је пре двадана од МУП-а да испита тврдње Форума о наводним малверзацијама директора при запошљавању у београдским гимназијама, што ће, како је данас најављено, учинити и Друштво директора школа.
На Сокићеву тврдњу раније је реаговао и министар Жарко Обрадовић наводећи да је свако ко има податке да директор неке школе ради супротно закону, обавезан то да пријави државним органима и да се спроведе истрага.
„Непријављивање кривичног дела је кривично дело“, указао је Обрадовић.

Top