Home >> ПКУ,Синдикат >> Друго полугодиште почиње штрајком?

Још нема договора владе и синдиката просветних радника

 

Друго полугодиште почиње штрајком?

ДАНАС САЗНАЈЕ
АУТОР: В. АНДРИЋ

Београд – Друго полугодиште могло би да почне штрајком у школама, ако у међувремену не буде потписан протокол са Владом Србије, којим се, између осталог, гарантује увођење платних разреда у образовање у другој половини наредне године, сазнаје Данас.
Синдикат образовања Србије и Унија синдиката просветних радника Србије упутили су министрима просвете и финансија предлог протокола за 2014, у коме осим доношења закона о платним разредима до 30. јуна идуће године, траже исплату отпремнина запосленима који су ове године пензионисани, и то до краја марта 2014. Уколико током наредне године не буде успостављен систем платних разреда, синдикати захтевају повећање коефицијената запосленима у образовању за 10 одсто и повећање додатка за разредно старешинство на седам одсто, наводи се у предлогу протокола. Просветари очекују од владе да стави ван снаге уредбу којом се раст зарада у просвети везује за повећање пензија, као и исплату Светосавске награде свим запосленима у образовању од по 5.000 динара.

Председник Синдиката образовања Србије Бранислав Павловић подсећа да је на састанку са министром финансија Лазаром Крстићем пре месец дана обећано да ће предлог протокола бити формулисан веома брзо и упућен синдикатима на изјашњавање, али да то није урађено. Уколико у наредним недељама не буде реакције надлежних на предлог синдиката, друго полугодиште могло би да почне штрајком. Павловић за Данас каже да у том случају сви синдикати образовања морају да превазиђу анимозитете и да наступе заједнички, „јер свима гори под ногама“.

Да је јединствен наступ неопходан слаже се и председник Уније синдиката просветних радника Драган Матијевић. На питање да ли је Унија спремна на сарадњу са Синдикатом радника у просвети Србије (СРПСС), са којим је у овом тренутку најдаља, Матијевић каже да „Унија није ни са ким у свађи“ и да су „унутрашња превирања нормална ствар у синдикатима“.

– Нисам у спору са Унијом већ су они љути јер им се чланство осипа и прелази код мене – узвраћа Слободан Брајковић, председник СРПСС, напомињући да ће тај синдикат и ГСПРС „Независност“ сигурно донети одлуку о штрајку ако до краја године не буде договора са владом.

– То неће бити једнодневни штрајк. Ми смо спремни и имамо капацитет да организујемо озбиљан протест, јер су у Синдикату радника у просвети Србије главни штрајкачи – цела Војводина, Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа, а од недавно и Синдикат образовања Пожаревца. И без Уније и Павловића, можемо да организујемо одличан штрајк – поручује Брајковић.

Критике министру

За застој у преговорима са владом Слободан Брајковић криви Министарство просвете, које је, како каже, било обавезно да припреми предлог протокола и пошаље га Министарству финансија на сагласност. Брајковић критикује министра просвете Томислава Јовановића што „не уважава ни договор ни синдикате“, док Бранислав Павловић оцењује да актуелни министар прети да помути славу некадашње колегинице Љиљане Чолић својом „учинковитошћу“.

18Comments

 1. просветар каже:

  Ево и другог полугодишта и шта би са штрајком? Наравно ништа. Бојим се да штрајк који ће организовати господа из СРПС-а нећу никада видети.

 2. Đorđe каже:

  Pismeniji od SINDIKALCA su otišli iz Unije.
  A Prosvetnom radniku: Neobavešteni ste! Bane i Unija su sad zajedno, nemojte da mutite vodu! Ako se sazna da neko iz redova USPRS napada koalicionog partnera Baneta Večnog, biće svašta!
  Očigledno živite u prošlom vremenu, kad su se ovi iz Unije zaricali da će se spregnuti pre sa crnim đavolom, nego s Banetom. Niste u toku, Bane je sad prijatelj, a neprijatelji su svi ostali!

  • Prosvetni radnik каже:

   Баш ме брига и за Вас и за Банета и за све… Да ли сте свесни да синдикатима у Србији више нико ништа не верује… Мали, јадни, слаби, посвађани између себе и они би нешто да захтевају и да штрајкују… Ко је луд да Вам поверује било шта оваквима?

  • просветар каже:

   А Брајковић није вечан? Што не кажете да вам је председник синдиката пензионер? Што не кажете да вам је председник синдиката професионалац, односно да као председник синдиката прима пензију и плату? Или то можда не треба да се зна?

  • гром каже:

   У Ђоле и ова ти је добра.
   Само да знаш: Бане је и добар.

  • Đorđe каже:

   Ja nisam ni u jednom sindikatu, jer pomoćnici direktora i sekretari škola ne bi smeli da su u sindikatu, to je sukob interesa. I ne treba da meni verujete išta, nego ste se odjednom naložili kad sam pomenuo Baneta.
   I još nešto – voleo bih ja da vidim pravi štrajk Unije, a ne ovo prc, jedan čas, prvi ne radimo, pa poslednji odrađujemo, sečemo uši, pa krpimo…

  • просветар каже:

   Ђорђе, ја бих волео да видим и „прц“ од штрајка од господе која су га најавила.

 3. marko каже:

  Браво за синдикате који су Унији остали дужни! Овакви лажови из Уније, попут СИНДИКАЛЦА, нису заслужили нити поверење нити чланарину! А нејвећа глупост је МОБИНГОВАЊЕ! Шта, неко неког мобингује у Београду и у Војводини? Каква будалаштина! И још нешто: има ли Унија неког писменијег од СИНДИКАЛЦА?

 4. гром каже:

  Прочитах коменаре, и шта рећи, осим: и добро нам је какви смо.

 5. СИНДИКАЛАЦ каже:

  ИНФОРМАЦИЈА ЗА ГОСПОДИНА БРАЈКОВИЋА
  ЧЛАНСТВО ИЗ УНИЈЕ НЕ ПРЕЛАЗИ У ВАШ СИНДИКАТ, ВЕЋ ОДБАЧЕНИ СИНДИКАЛНИ ЛИДЕРИ СА МАЛОБРОЈНИМ, НЕ ОБАВЕШТЕНИМ И МОБИНГОВАНИМ ЧЛАНОВИМА. ОЧЕКИВАЛИ ИСТИ, ДА ИМ ЈЕ КОД ВАС МОГУЋЕ ЛИДЕРСТВО АЛИ ВИ ПРОМЕНИСТЕ СТАТУТ! САДА ИМ СЕ НЕМА КУД. ЧЛАНОВИ ИХ НАПУШТАЈУ (ИЗ ВОЈВОДИНЕ ПОЛОВИНА, ИЗ ФССШ 10 ШКОЛА, ИЗ ФБГ 3 ГИМНАЗИЈЕ, ИЗ ПОЖАРЕВЦА ЗА САДА 4 ШКОЛЕ) И ВРАЋАЈУ СЕ У УНИЈУ.
  ОСТАВИЛИ СУ ДУГ УНИЈИ (СОКИЋ 210697, АНТИЋ 97375, СПРВ 1255984, ПОЖАРЕВАЦ ОКО 300000 ДИНАРА), КОЈИ ЋЕ ТЕ ВЕРОВАТНО СУФИНАНСИРАТИ СКУПА, ПСЛЕ ТУЖБИ.
  ЧИСТ РАЧУН ДУГА ЉЈУБАВ!
  НИЈЕ МИ ЈАСНО КАКО ЧЛАНОВЕ НЕ ИНТЕРЕСУЈЕ ГДЕ ЈЕ ОТИШАО ЊИХОВ НОВАЦ КОЈИ ЈЕ БИО НАМЕНСКИ ОДРЕЂЕН ЗА ЧЛАНАРИНУ УНИЈИ.
  РАЗЛОГ ЗА ВАШ ОПТИМИЗАМ ЈЕ НЕРЕАЛАН. ВАША НАКНАДНА ПАМЕТ ВЕЗАНО ЗА ШТРАЈК И НЕЗАДОВОЉСТВО, ВРЕЂА. НА ТЕРЕНУ ТО НЕ ИЗГЛЕДА КАО ИЗ ВАШЕ ФОТЕЉЕ.УНИЈА НИЈЕ ЉУТА НА ВАС ВЕЋ ВАС НЕ РЕСПЕКТУЈЕ.

  НИСАМ У ВРХУ УНИЈЕ АЛИ ПОЗНАЈЕМ ПРИЛИКЕ.

  • admin каже:

   Ево на шта је све спремна Унија СПРС. Какав је то „колега“ и „синдикалац“ који испаљује клевете на рачун људи са именом и презименом, а кукавички се прикрива иза псеудонима који није заслужио? Шта он то о лидерству? Нема нижих грана. Ко ће од читалаца да поверује овом анонимусу да су пера и мика узели новац и да пера и мика седе у некој фотељи? Ево, сада седим у фотељи. Кућној. Анонимус познаје прилике и пљује по сајту ФБГ, а ја их ваљда не познајем, недељом ујутру, радим администрацију сајта за џаб-џабе и читам и одговарам на ове небулозе. Ооо, народе мој!

 6. Prosvetni radnik каже:

  Па и сада су разлози исти као и пре недељу дана…Доста више са фолирањем! Ја ћу ступити у штрајк само један дан после СРПС-а… Да видим како ће га започети, а уколико они ступе у штрајк, било какав, пристајем да поједем дневник свог одељења и то неусољен!Неко мени овде соли памет о критичном стању у образовању, као да пре недељу дана није било критично… Него се овде користи стара тактика СОС-а… Најави штрајк, а уместо нас ће штрајковати они лудаци из Уније… Хоћете ли одштрајковати свих пет дана? Хајде, прво Ви,па Бане, а ми одмах за Вама…

 7. Gaga каже:

  Ministar prosvete je uspeo da uradi dve stvari za ovih par meseci mandata:
  1. Ostro se usprotivio dnevnicama nastavnika prilikom izvodjenja ekskurzija smatrajuci da je to obican sluzbeni put.
  2. Uneo je jos vecu zabunu oko polaganja male mature.
  3. Nijedan savetnik i pomocnik odgovoran za sramotu oko male mature nije smenjen.
  4. Bas se naljutio sto su neke skole skratile casove zbog Nikoljdana.
  5. On se deklarativno zalaze protiv finansiranja po uceniku, ali nigde ne vidimo nijednu aktivnost koja bi stopirala primenu tog nacina od naredne godine.
  Spisak je dugacak. Jos koji mesec, i Jovanovic stize neprevazidjenog druga Zareta.

  • Roditelj каже:

   Ovo pod 3 mu je najveći propust, ne možete sesti u neispravno vozilo i voziti, opasnost ste i po sebe i po okolinu.
   Mora da protrese i svoje redove, počev od Ministarstva pa i školskih uprava

 8. просветар каже:

  Понављам се, али јако бих волео да видим тај штрајк и како ће га организовати и спровести Трбовић. А за просветног радника, није Брајковић излапели пензионер већ професионално запослени доживотни председник СРПС-а.

  • admin каже:

   Синдикално небо у просвети Србије је ресетовано. Према томе, да ли ће и како Г. Трбовић спровести неки будући штрајк – видећемо. Потрудићемо се да му помогнемо. У сваком случају, недавно смо видели како Унија спроводи једночасовни штрајк: катастрофално!

 9. Просветни радник каже:

  Па како сад? Зар нису сви захтеви испуњени? Какав сад штрајк? Зна ли Брајковић шта је говорио пре недељу дана или је излапео… Пензионер човек… Није му ни замерити…

  • admin каже:

   Није Г. Брајковић излапео него сте Ви злонамерни. Ради се о томе да је на седници синдиката и министарстава постигнут договор да се приступи потписивању протокола у вези платних разреда (и свега осталог). Из тог разлога, није било никаквог разлога за штрајк Уније СПРС и Г. Брајковић је заступао ту тезу (уосталом, као и председници СОС-а и Независности), ЈЕР СУ У ТОМ МОМЕНТУ СВИ ЗАХТЕВИ ЧЕТИРИ СИНДИКАТА БИЛИ ПРИХВАЋЕНИ!
   Међутим, околности су се промениле, приближава се крај године, а позива од министарстава нема. Сада сви синдикати најављују истоветну реакцију у јануару, уколико не дође до договарања.
   Знате, стање у образовању је јако критично, и потребно је мало и мудрости да би се стигло до концентрације енергије, довољне за квалитетан штрајк. Нема више успешног штрајка без учешћа бар три од четири синдиката, и свако другачије истрчавање може само да штети свима нама.

Top