Home >> Штрајк >> Други дан штрајка: Без изгледа за брз договор

  • Форум
  • Коментари су искључени на Други дан штрајка: Без изгледа за брз договор
Други дан штрајка: Без изгледа за брз договор

Данас је настављен штрајк у основним и средњим школама у Србији. Према проценама синдиката у штрајку се тренутно налази преко 1.000 школа. Међутим, упркос штрајку, представници власти, још увек, не пристају на захтев синдиката. За среду, 26. септембра 2018. године, заказана је нова рунда преговора, али ако је судити по изјавама, које је министар просвете Младен Шарчевић дао медијима, мале су шансе да током сутрашњег дана дође до договора. Наиме, министар Шарчевић сматра да је просветним радницима понуђена разумна понуда и наглашава да су мале шансе за преговоре изван понуђеног предлога. Како је захтев синдиката јасан, сви запослени у просвети са седмим степеном стручне спреме у девету платну групу, сваки договор мимо  захтеваног би представљало пораз за просветне раднике. 

Извор: Н1

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић оценио је да је понуда коју то министарство припрема за просветаре „разумна“ и да сматра да је штрајк који је покренут у школама преурањен.

Шарчевић је објаснио да прорачун једног од синдиката „није најтачнији“, јер са тражених 12 милиона евра не могу се покрити сви издаци за прелазак просветних радника из групе 8-3 у платну групу 9-1 и оценио да буџет за то тренутно није спреман.

Како наводи, највероватније ће се због тога преговарати о предлогу који је „већ на столу“, а то је да 58 одсто запослених уђе у девету платну групу у 2019. години, а да се тај број знатно повећа у 2020. години.

Он је навео и да се не бави евидентирањем школа које штрајкују, али сматра да је штрајк преурањен.

Шарчевић је додао да би у предложених 58 одсто ушло око 25 одсто оних који могу да се квалификују за улазак у вишу платну групу, те разредне старешине, просветни радници који раде са децом са сметњама у развоју и у комбинованим одељењима и око 500 оних који су већ у систему прошли све предвиђено без накнаде.

Преосталих 42 одсто остаје у групи 8-3, због чињенице да скоро 20.000 људи који су на повремено-привременим пословима не могу да испуне основни критеријум – осам година радног стажа, појаснио је Шарчевић новинарима након обиласка реновираних делова Стомалошког факултета.

„То су почетници, били смо сви почетници, ја нисам очекивао одмах да имам плату као старији колега“, рекао је он.

Говорећи о условима које је потребно да просветари испуне по правилнику о напредовању, Шарчевић је рекао да то нису тешки захтеви, јер је „дигитално описмењена скоро цела Србија на неком основном нивоу“, а да је знање једног од светских језика на средњем нивоу могуће постићи ако се у школи организују курсеви.

Top