Home >> Синдикат >> Драгана Главина затвара настарију школу у Србији

  • Форум
  • Коментари су искључени на Драгана Главина затвара настарију школу у Србији

ОШ „Краљ Петар Први“ у Београду која ове године слави 293 године постојања налази се пред забраном рада.

Школа “Краљ Петар Први“ доживљава најцрње дане укидањем одељења, боравка, отпуштањем наставника и најмањим уписаним бројем првака у својој скоро 300 година дугој историји. Министарство просвете и науке смењује Школски одбор ОШ „Краљ Петар Први“ у Београду само зато што се усудио да позове на одговорност директорку школе Милку Бошков која је, после шест година на функцији, довела школу пред затварање. Уместо прихватања легитимне и основане одлуке Школског одбора, министар, на основу Записника просветне инспекторке Драгане Главине од 13.09.2011, не само да задржава некомпетентну директорку, већ смењује цео ШО који се усудио да постави питање одговорности за стање у школи.

Инспекторка Главина, позната по добијању „специјалних“ задатака, дошла је у школу на позив директорке и након три сата проведена у канцеларији са директорком и секретарком школе, за један дан написала записник пун нетачних података, материјалних грешака и субјективних оцена, позивајући се на непостојеће документе, лажне изјаве, фалсификоване податке и произвољно тумачење закона, статута и пословника о раду ШО, о чему је уредно поднета представка просветној инспекцији града. Најсрамнија последица овог кафкијанског документа, кога би се постидео сваки савесни државни службеник, је напрасни закључак инспекторке да је ШО цео свој мандат радио незаконито и зато га хитно треба сменити по члану 35 Закона о основама система образовања и васпитања који се примењује у случајевима забране рада установе!
Прави разлози за смену ШО
Од када је пре 6 година Милка Бошков по партијској линији доведена за директора школе, у овој, некада угледној образовној установи, дошло је до драстичних промена. Укинуто је 10 одељења, школу је напустило 23 наставника, укинут је боравак за ђаке трећих и четвртих разреда, а дно је додирнуто када се ове школске године уписало само 49 првака. Најпре је прошле године уступила просторије школе за пројекат „Друга шанса“ без уговора и одобрења Секретаријата за имовину РС, и то амбуланту млађих разреда, балетску салу и школско двориште као паркинг за чланове пројектног тима, што је касније забранила Просветна инспекција. Тада је узео у заштиту помоћник Министра просвете Желимир Попов који је био задужен за овај пројекат из донације ЕУ. Затим је на врло сумњив начин запослила блиску рођаку помоћника Министра Костића, који јој сад узвраћа услугу слањем своје поверљиве особе инспекторке Главине, познате по претњама професорима у штрајку и сменама неподобних школских одбора. Да ли је могуће да је разлог за опстајање послушне директорке нечији план да се школа доведе до гашења чиме би се њене две зграде на најатрактивнијим локацијама у Београду ослободиле за друге намене? Већ се извесно време може чути да је објекат у Краља Петра 7 виђен за седиште једне државне агенције, а да је плац у Маршала Бирјузова идеалан за хотел. Да ли су некретнине важније од образовања наше деце и просветне традиције земље и града Београда? Ко су инспиратори ове идеје и заштитници њених извршитеља? Школски одбор је уз подршку Савета родитеља и већине наставника, већ уложио приговор на налаз инспректорке Главине 30.09.2011. и припрема тужбу пред Управним судом за обарање свих одлука Министра Обрадовића. Тиме се не брани само ОШ „Краљ Петар Први“ већ све школе и њихова аутономија пред самовољом појединаца који долазе и одлазе са својих функција, али за собом остављају несагледиве последице за генерације које долазе.

Историја школе
1718-1739 МАЛА СРПСКА ШКОЛА У БЕОГРАДУ
1839-1844 ВАРОШКА НОРМАЛНА ШКОЛА У БЕОГРАДУ
1844-1878 ОСНОВНА ШКОЛА КОД САБОРНЕ ЦРКВЕ
1878-1925 ОСНОВНА МУШКА И ЖЕНСКА ШКОЛА КОД САБОРНЕ ЦРКВЕ
1925-1945 ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉ ПЕТАР ПРВИ
1945-1952 ОСНОВНА ШКОЛА БРОЈ 1
1952-1993 ОСНОВНА ШКОЛА БРАЋА РИБАР
ОД 1993. ОСНОВНА ШКОЛА КРАЉ ПЕТАР ПРВИ

Акциони тим родитеља, наставника и бивших ученика за одбрану ОШ „Краљ Петар Први“

Top