Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Договор четири синдиката просвете: Штрајк упозорења

  • Форум
  • Коментари су искључени на Договор четири синдиката просвете: Штрајк упозорења

Штрајк упозорења

 

Уколико до среде, 7. маја, не буду примљени на разговор, синдикати ће у понедељак, 12. маја, организовати штрајк упозорења, у коме ће учествовати све школе чланице сва четири синдиката. Штрајк ће подразумевати обуставу рада током једног школског часа.

Разлог за евентуални штрајк је захтев синдиката просвете да просвета буде изузета из програма смањења плата у јавном сектору. У штрајку ће учествовати 1.500 школа СОС-а, УСПРС-а, СРПС-а и ГСПРС Независност.

Просечна плата наставника у Србији је око 43.000 динара, а овом мером би се вратила на ниво од пре 5 година – на 39.000 динара.

 

Радна група

 

Како је прошле недеље и најављено, заједничка Радна група четири репрезентативна синдиката просвете одржала је у среду састанак, на коме је састављен захтев за Министарство финансија и Министарство просвете, н. и т. р. Синдикати су затражили хитан састанак са министрима финансија и просвете Лазаром Крстићем и Срђаном Вербићем због најаве смањења зарада запосленима у јавном сектору за 10 одсто.

Плате ће, како је саопштио Грански синдикат просвете “Независност”, бити мање за 11,5 одсто јер ће просветни радници остати без раније обећаног повећања од пола процената са априлском платом и једним процентом од октобарске зараде.

О горућим проблемима у просвети пријем код ресорних министара затражили су челници Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката “Независност” и Синдиката радника у просвети Србије.

У делатности образовања је 66 одсто запослених са високим образовањем, а просечна плата са порезима и доприносима у марту 2014. износила је 68.771 динар, док је просек у Србији 98.779 динара.

Top