Home >> Друштво >> Добросавово знање и дух нису везани за колица

  • Коментари су искључени на Добросавово знање и дух нису везани за колица
Добросавово знање и дух нису везани за колица

Има све петице, води пројекте младима, припрема ИТ курсеве…

Осамнаестогодишњи Добросав Влашковић болује од церебралне парализе, али редовно похађа Електротехничку школу „Раде Кончар”, има све петице, води пројекте намењене младима, припрема курсеве о информативно-комуникационим технологијама, планира оснивање социјалног предузећа за израду софтвера, ужива у боћању и одличан је шахиста.

Недавно је основао удружење које је назвао ШИФТ (по команди на компјутерској тастатури), с намером да подстакне и подржи себи сличне младе, на путу доказивања да су једнако вредни као сва остала деца. То ради кроз пројекат „Знање је вредност”, који је сам осмислио, презентовао и спроводи га од 6. априла.

Како објашњава, циљ пројекта је смањење зависности особа са инвалидитетом, буђење њиховог интересовања за информационо-комуникационе технологије (ИКТ) и подстицање да их упознају кроз инклузивно образовање. То је, наглашава Добросав, и те како могуће уз помоћ савремених такозваних асистивних технологија, у које спадају таблети, рачунари, али и разна помагала која људи блиски деци са хендикепом могу да направе и олакшају им приступ интернету, компјутерима, програмирању, ИКТ-у.

– Осим пројекта „Знање је вредност”, осмислио сам и остале активности мог удружења за информатичку едукацију и спорт и рекреацију особа са инвалидитетом ШИФТ. Сам сам креирао сајт, на коме су приручник за дигитално описмењавање и тестови за проверу знања из информационе технологије. Наравно, презентације у јавности, али ни одлазак у школу не би били могући да уз мене по цео дан није мој отац Љубислав – истиче Добросав.

Тата Љубислав са њим иде и у школу и седи на свим часовима. Без његове помоћи Добросав не би могао сам ни да уђе у школу. Чак не постоји ни рампа за електромоторна колица, па отац савладава тих осам степеника.

Отац му је направио и помагала помоћу којих је причврстио лаптоп за колица и тако хвата белешке на часу.

– Када има писмени из математике, Добросав ми диктира решења задатака, а ја их записујем и предајем наставницима – каже Љубислав Влашковић и додаје да је захвалан управи школе што је због његовог сина кабинет за рачунарство пресељен у приземље, тамо где су му и учионице.

– Тоалет му није прилагођен, али сналазимо се. Најважније је да нижемо петице у дневнику. Школски другари и професори га прихватају као равноправног и за три године нисмо доживели ниједну непријатност – истиче отац Љубислав.

И дељење тих и таквих искустава битан је део Добросављевог пројекта „Знање је вредност” којим жели да докаже да деца са хендикепом у много чему могу да буду најбоља међу својим вршњацима, ако одаберу занимања за која имају склоности и способности.

Добросав ниже успехе и на такмичењима из математике, основа електротехнике и информатике. Недавно је добио диплому на математичком такмичењу „Мислиша”. Увелико се припрема за републичко надметање најбољих младих математичара које организује Математичко друштво „Архимедес”. Успут савладава програмске језике, а жеља му је да студира Електротехнички факултет, смер софтверско инжењерство. Циљ му је да Удружење ШИФТ прерасте у социјално предузеће за израду софтвера. Ускоро ће организовати и едукације за особе са инвалидитетом, а намера му је да најбоље полазнике курса „регрутује” за рад у том будућем предузећу. У плану има и оснивање центра за асистивне технологије, из кога би у школе које похађају деца са инвалидитетом слао помагала за учење каква су и њему била потребна. Уступање тих помагала биће, како каже, бесплатно, а Добросав тражи донаторе који би му помогли да набави опрему неопходну за оснивање центра.

Уз све обавезе и планове на чијем остварењу ради, Добросав у слободно време ужива у боћању, али и – шаху. Озбиљно се припрема за учешће на шаховском државном првенству у Јагодини и на турниру „Белгрејд опен”.

(Политика)

 

Top