Home >> Друштво >> Ђордано, џаба си спаљен!?

  • Коментари су искључени на Ђордано, џаба си спаљен!?
Ђордано, џаба си спаљен!?

 Да ли наш чувени физичар тврди да је Земља РАВНА ПЛОЧА?! Не!

У шизофреној српској свакодневици здрав разум је све чешће на удару. Ових дана се на мети нашао наш угледни физичар Божидар Николић који је, захваљујући теоретичарима завере, жигосан као заступник теорије да планета Земља није лопта – већ равна плоча!
Ова надреална прича је заправо почела још пре шест година, када је Николић на Фестивалу науке одржао провокативно предавање током којег је, да би промовисао критичко мишљење, отворено провоцирао публику тезом да планета Земља није лопта, већ равна плоча.

Мрачни средњи век

Публика је требало да смишља и износи аргументе и доказе да је Земља округла, а физичар Николић контрааргументе – да је равна.

Наравно, на крају предавања, које је трајало 45 минута, на основу очигледних доказа изнет је закључак да је Земља лопта. Али! Снимак предавања је завршио на „Јутјубу“, а из неког разлога је исечен сам крај и закључак да је Земља округла.

Последице нису изостале. И као да је Ђордано Бруно узалуд спаљен на ломачи још пре 416 година, данас, када у „Гугл“ претраживач унесете име физичара Божидара Николића, доцента Физичког факултета, од првих 10 резултата чак 7 га помиње као „храброг научника“ који се „коначно дрзнуо“ да открије свету „дуго скривану истину“ да је „Земља равна плоча“!

Лудаци тврде да је Земља равна

– Изненађен сам и није ми баш пријатно. Предавање је било у организацији Фестивала науке и нико не би допустио да се појави неки лудак који тврди да је Земља равна – каже за „Блиц“ Николић.

Теорија о „храбром физичару Николићу“ поново је узела маха јуче, када је неколико интернет портала из дубина „Јутјуба“ поново извукло поменути скраћени снимак. У тим текстовима Николић је представљен као присталица сулуде теорије о земљи као равној плочи.

– Сада сваки дан добијам мејлове од некаквих удружења теоретичара завере. Недостатак краја тог снимка даје им аргументе за њихове тезе. Ми смо се играли, а теоретичари завере то не виде – каже Николић.

Ипак се окреће!

Николић за „Блиц“ објашњава да је циљ „спорног“ предавања био да се људи испровоцирају како би активно били укључени у дискусију.

– Као припрему за предавање, доста времена сам провео размишљајући о аргументима које ће људи износити. Већину њих сам предвидео, па сам се спремао и смишљао „рупе“ у тим доказима да би предавање било што интересантније. Наравно, неке одговоре сам морао да импровизујем. Код јачих аргумената да је Земља округла морао сам да се вадим на своју титулу. Ипак, закључак свих нас био је да је Земља округла, јер у науци морају да се износе проверене чињенице – каже Николић за „Блиц“.

Како би уверио и неверне Томе да је Земља ипак округла, Николић објашњава:
– Када у лавабо сипате воду и пустите да она отече, приметићете да се вир увек окреће на исту страну. Е, то не би могло на равној плочи!

На ово су ових дана реаговали и бивши министар просвете Срђан Вербић и његов тадашњи помоћник Милован Шуваков преко Твитера, иначе обојица физичари:

verbic-tvit suvakov-tvit

(Блиц)

Top