Home >> Образовање,Упис >> Из архиве ФБГ / Јул`11: Лицемерје о ђачком динару

  • Форум
  • Коментари су искључени на Из архиве ФБГ / Јул`11: Лицемерје о ђачком динару

Коментар ФБГ: Министарство просвете и ове године, као и претходних, поражено у реформи гимназије и средње школе, у недостатку било каквих квалитетних промена и новина, прибегава старом опробаном методу: оптужује школе за незаконитост, обавештава јавност да су школе легло криминала, да директори школа једва чекају да крше закон, а да ће јадни родитељи за то да плаћају!  Није тачно! Већина директора школа у Србији савесно ради свој посао и не пада им на памет да узму ђацима ђачки динар без одлуке Школског одбора, то и врапци знају! У највећем броју школа по том питању ради се савесно, а за све неправилности требало би да одговара Министарств опросвете! Читајте како медији преносе ове лицемерне тврдње Министарства просвете:

Средње школе не смеју при упису да траже прилоге од родитеља, али већина то чини. Готово сви ученици плаћају школама од 500 до 3.000 динара годишње. Од ”ђачког динара” средње школе у Србији прикупе око 400 милиона динара! Готово све школе у Србији прикупљају прилоге од родитеља, који износе од 500 до 3.000 динара. Укрштањем просечне цене и броја средњошколаца добија се астрономска цифра која из родитељских џепова леже на рачун школа.

Ове године Министарство просвете упозорило је да школе не смеју да од првака узимају новац при упису, како је рађено ранијих година, посебно не да упис условљавају уплатом ”ђачког динара”. Мораће да чекају септембар, прве родитељске састанке и одлуку савета родитеља да ли је сагласан да деца плаћају овај намет. Прилози су добровољни, али је проценат наплате огроман, делом и зато што нико не жели да буде црна овца у одељењу и једини не плати ”динар”.

А школе које не наплаћују ”динар” много је лакше пребројати од оних које опорезују ђаке, каже Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа.

ПЛАЋАЈУ КРЕЧЕЊЕ

НОВАЦ од школског динара трошимо на осигурање, кречење, набавку опреме. Сваки динар наменски потрошимо – каже Драган Павловић, заменик директора у Техничкој школи ”Змај”. – Прилози су добровољни, сиромашна деца не плаћају, имамо чак и цео разред који је одлучио да не плаћа, и ми ту одлуку поштујемо.

– Износи су различити, али већина наплаћује 1.500 и 2.000 динара – објашњава Антић. – И није толики проблем што се те паре узимају, јер се то ради на добровољној основи и уз једногласну подршку савета родитеља. Реч је о великим парама и лоше је то што нико не контролише њихову потрошњу.

А из Министарства упозоравају да не сме да буде условљавања ђака плаћањем ”ђачког динара”, не само при упису, него и при издавању диплома и других докумената.

– Савет родитеља сваке школе има право да донесе одлуку о уплати одређених средстава на рачун школе, али она не може да буде обавезујућа за родитеље, већ се мора јасно истаћи да је на добровољној основи – поручују из Министарства.

Школе ће, по свему судећи, ове године да поштују упозорење Министарства и тек од септембра првацима понуде плаћање ”динара”.

– Имамо одлуку савета родитеља о плаћању за старије разреде, а прваке ћемо укључити тек од јесени – објашњава Ненад Младеновић, директор ”Техноарта”.

Слично је и у осталим школама. Тако Љиљана Ђокић, директорка гимназије „Свети Сава“ објашњава како је раније новац узиман при упису, али ће ове године сачекати септембар.

Top