Home >> Друштво >> Ђаци Филолошке гимназије удруженим снагама скупљају средства како би платили трошкове матуре

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ђаци Филолошке гимназије удруженим снагама скупљају средства како би платили трошкове матуре
Ђаци Филолошке гимназије удруженим снагама скупљају средства како би платили трошкове матуре

Ученици завршног разреда Филолошке гимназије у Београду, италијанско-шпанског смера (IV-6), покренули су еколошко-хуманитарну акцију како би допринели смањењу смећа око своје школе и помогли ученицима који нису у могућности да плате оно што им је потребно за матурско вече.

Трошкови матурске вечери за 23 ученика су око 160.000 динара, а они су израчунали да треба да се прикупи 55.000, како би и ученици слабијег материјалног стања могли то да приуште.

„Идеја је дечја, и раније смо слично радили, јер се стално сакупљао новац за такве ствари. Деца су чак и држала радионице, часове основцима“, рекла је за ФоНет разредни старешина Биљана Бранић Латиновић.

Она је констатовала да је то врло занимљива идеја, иако је за њу потребно много труда, јер је Филолошка гимназија на ободу Зеленог венца, краја који је прилично прљав и неочишћен, како због чињенице да је ту пијаца, тако и због социјалног окружења.

„Идеја је да се очисти крај испред школе и тако сакупи новац, да околина буде без смећа и омогући да сви ђаци иду на матурско вече“, рекла је Бранић Латиновић.

Према њеном мишљењу, нису утемељене тврдње да је свака генерација средњошколаца све лошија, јер то демантује одељење IV-6 чија је разредна.

Ученица Ања Ковачевић, која је један од иницијатора акције, рекла је да је важно да се покаже солидарност међу ђацима, да једни помажу другима и да само треба изнаћи начине за то.

„Матурско вече је вероватно последње где ћемо бити сви заједно и треба то да организујемо, као што смо урадили и прошле године за екскурзију“, навела је она.

Ученици IV-6 су песимисти око успеха да се сакупи сав новац, јер знају да је цена откупа мала – килограм лименки је 74 динара, а пластичних флаша 23.

Надају се, међутим, да ће њиховом акцијом људи да се „освесте“ и поведу рачуна о заштити животне средине, али и да ће се и друге школе укључити.

Ученик Радомир Врањковић, један од само четворице мушкараца у традиционално „женском“ одељењу, који је због тога и физички ангажован да доноси сакупљене кесе са амбалажом, рекао је да није проблем сакупљати смеће и да тиме треба да се да пример и другим, не само ђацима, него и грађанима.

Остали разреди, који знају о чему се ради, требало би да се придруже овој акцији. Они који не знају, видеће да су у дворишту Филолошке гимназије постављене канте на којима пише „папир“, „пластика“, „метал“, напоменуо је Врањковић.

Сакупљање пластичне амбалаже и лименки, колико год била добро замишљена акција, без ичије помоћи са стране, није лак посао. Првих дана им је од Градске чистоће, чији пункт смештен на Зеленом венцу откупљује ту врсту отпада, донео свега 500 динара.

Ученици и разредна не губе наду, верују да ће акција да се прошири и омасови и да ће мала цена откупа – 74 динара за килограм лименки и 23 за килограм пластичних флаша, бити надомештена већим одзивом.

Извор: Н1

Top