Home >> Образовање >> Ђаци Десете београдске гимназије држе лекцију својим вршњацима

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ђаци Десете београдске гимназије држе лекцију својим вршњацима
Ђаци Десете београдске гимназије држе лекцију својим вршњацима

Ђаци једног одељења Десете београдске гимназије преко ноћи су постали хит на друштвеним мрежама. За то је заслужна хуманитарна акција коју су осмислили заједно са разредном како би прикупили довољно новца да у септембру и они ђаци који то не могу да приуште оду на матурску екскурзију.

На Фејсбуку су објавили оглас у коме нуде своја знања и вештине како би зарадили суму која њиховим другарима недостаје.

Када су сумирали понуде за матурску екскурзију резултат је био: шесторо ученика нема новца за то путовање. На иницијативу разредне ученици ИИИ/1 Десете београдске нашли су решење – да суму која недостаје зараде сви заједно.

„Када нам је то рекла прво је било само да се сви слажемо, и то кад се мало слегло после неколико дана, почели смо да одлучујемо како ће који посао да иде, ко ће шта да ради“, каже ученица Емилија Анђелковић.

Понуда се овог уторка појавила на Фејсбук профилу разредне Драгане Можек, и од тада је подељена више од 13 хиљада пута. Гимназијалци су спремни да разносе пошту, ручкове и кафе, чувају децу и држе часове основцима, праве кетеринг за прославе, а како се наводи, 13 седамнаестогодишњих рмпалија, спремно је и на физичке послове. Заинтересовани су их већ контактирали.

„Стварно имамо већ доста понуда. Разредна не може да стигне ни да одговори на све те позиве. Ми се трудимо, пошто нас има 32 у одељењу, а имамо толико послова, гледамо да их ускладимо са временом“, каже ученица Тамара Кукољ.

„Углавном се доста људи јавило за кетеринг, и ту храну, зато што то вероватно свима треба, затим оне физикалије, што је мушки посао преношење, расклапање намештаја и слично. И наравно, свако коме треба нека помоћ или има неку идеју ми смо ту“, каже Емилија Анђелковић.

Спремни су да се ангажују на свим пословима који не захтевају више од четири сата дневно како би стигли да испуне све школске обавезе. Идеја је да новац не траже као помоћ, већ зараде, како би научили да га цене.

„Ми се слажемо са разредном, јер је потребно да ми стекнемо неке радне навике, а не само да нам дође на готово. Треба сами да схватимо да није ништа лако добити, ни 200 динара није лако зарадити, већ да треба да се потрудимо за нешто што управо и радимо“, каже ученица Сара Вишекруна.

Први корак ка циљу, а то је матурско путовање за Праг, Дрезден и Беч, успешно су савладали. Уколико током наредних шест месеци зараде више новца него што им је потребно, спремни су да помогну и другарима из других одељења.

Извор: Н1

Top