Home >> Синдикат,Штрајк >> Дисић и Благојевић поново штрајкују глађу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Дисић и Благојевић поново штрајкују глађу
Дисић и Благојевић поново штрајкују глађу

Форум београдских гимназија ће и овога пута подржати штрајк Живадина Дисића и Петра Благојевића

Живадин Дисић и Петар Благојевић ће у суботу 13. маја 2017. године ПОНОВО ступити у штрајк глађу испред зграде Министарства просвете.

Они су у фебруару ове године штрајковали глађу испред зграде Владе РС, тражећи да им се врате неправедно одузете лиценце за рад.

Међутим, ни три месеца пошто им је министар просвете Младен Шарчевић вратио лиценце за рад и тиме, бар наизглед, решио проблем колега, које су четири дана штрајковале глађу, Живадин Дисић и Петар Благојевић не могу да остваре Уставом загарантовано право на рад.

Након три месеца ишчекивања и безуспешних покушаја ступања у контакт са министром просвете, што њих самих, што уз помоћ Форума, свима је јасно да је господин Шарчевић слагао штрајкаче и обмануо целокупну јавност Србије како би прекинуо штрајк глађу и смањио незадовољство просветне јавности.

Подсећања ради, после четири дана штрајка глађу, пошто је колеги Дисићу позлило, а хитна помоћ интервенисала, министар је одлучио да изда решење о привременом враћању лиценци колегама у штрајку и, таман када су сви помислили да је, након вишегодишње агоније и још једне бруке коју је доживела просвета проблем решен, десило се управо супротно: Живадин Дисић и Петар Благојевић нису враћени на посао – и даље су на улици! Да ствар буде гора, директори одговорни за случајеве Дисића и Благојевића су, уместо да буду санкционисани, награђени новим мандатима.

Због свега наведеног, Форум београдских гимназија ће подржати штрајк Живадина Дисића и Петра Благојевића и у томе ће му се придружити организовањем протестних скупова и другим видовима синдикалне борбе. Осим тога, Форум ће колегама пружити правну подршку због кршења основних људских права.

(ФБГ)

Top