Home >> Образовање >> Директорске лиценце корак ка деполитизацији?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Директорске лиценце корак ка деполитизацији?
Директорске лиценце корак ка деполитизацији?

Увођење испита за лиценцу је корак на професионализацији и деполитизацији руковођења образовним установама, изјавио је данас министар просвете Младен Шарчевић.

Неопрезна изјава министра просвете да ће испит за лиценцу за обављање функције директора образовних установа бити корак ка деполитизацији руковођења образовним установама, отркила је оно што су и врапци знали, односно да су до сада на места директора готово искључиво постављана лица која су у политичком смислу била подобна. Међутим, како смо то свакако већ знали оно што нас више занима је да ли ће увођење лиценци за директоре заиста представљати корак ка деполитизацији образовних установа. Ми смо мишљења да не, бар до тренутка док се за испитиваче не одреде лица која својим професионалним и искуственим кредибилитетом гарантују потпуну независност од представника извршне власти.

Министар је, такође, нагласио и да испит за лиценцу није формалност, што је поткрепио чињеницом да га трећина директора до сада није положила. Ове поражавајуће резултате, министар је образложио објашњењем да директори који су пали нису неспособни већ да нису довољно озбиљно схватили испит, па се самим тим за њега нису довољно добро ни припремили. 

Осим овога, господин Шарчевић је најавио да ће од јуна бити омогућено и другим запосленим у образовању који тренутно нису на функцији директора, а желе да конкуришу у будућности, да се пријаве за обуку и полагање испита за лиценцу.

Подсећамо, испит за лиценцу за директора установе садржи три дела:

1) приказа истраживања образовно-васпитне, односно васпитно-образовне праксе, кључних резултата истраживања и препорука за унапређивање образовно-васпитне, односно васпитно-образовне праксе,

2) провере савладаности стандарда компетенција за директора, и

3) приказа садржаја портфолиа кандидата, који садржи доказе о постигнутим резултатима и претходном професионалном искуству.

 

Top