Home >> Друштво >> Директорки казна због самоубиства детета

  • Коментари су искључени на Директорки казна због самоубиства детета
Директорки казна због самоубиства детета

Апелациони суд потврдио да школа мора да плати пола милиона динара

ОШ „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу кажњена је са 500.000 динара, а бивша директорка те школе Сузана Поповић Ицковски са 50.000 динара јер нису предузели мере за спречавање насиља над дечаком Алексом Јанковићем (14), који се убио 2011. године!
Ту одлуку донео је Прекршајни апелациони суд, који је одбацио жалбе школе и директорке и потврдио првостепену пресуду Прекршајног суда у Нишу.
– Надамо се да је ова максимална казна сразмерна циљу превенције вршњачког насиља и да ће скренути пажњу свих одговорних у школама да се овакви догађаји не понове! – рекао је Александар Илић, портпарол Прекршајног апелационог суда.

Вршњачко насиље

Драгана Јанковић, мајка малог Алексе, који је скочио са зграде због константног малтретирања ученика из разреда, каже да је задовољна одлуком суда, али да правда још увек није задовољена!

– Психолошкиња у тој школи, као и наставница биологије, који су били упознати с насиљем које се врши над мојим дететом и нису ништа предузели, и даље раде у тој школи. Директорка Ицковски само је премештена у другу школу и ради као библиотекар. Сви они живе нормално и нико се не осећа кривим за оно што се десило – каже Драгана и додаје да ће тражити од Министарства просвете да им се одузму лиценце за рад у просвети.

– Ако већ причамо о томе да се у Србији мора искоренити насиље, онда морамо на примеру Алексе, који је и симбол борбе против вршњачког насиља, истерати правду до краја и заштити другу децу! – закључује Драгана.

 

У ОШ „Сретен Младеновић Мика“ јуче нисмо добили коментар, као ни одговор од бивше директорке Сузане Поповић Ицковски.

Осуђени и дечаци

Подсетимо, поступак се водио и против деце која су малтретирала Алексу. Према одлуци Вишег суда у Нишу, један дечак добио је појачан васпитни надзор у трајању од шест месеци до две године, а двојица дечака по укор суда, што су и максималне казне прописане законом за њихов узраст.

(Курир)

Top