Home >> Друштво,Скандали >> Директорка добила отказ јер је у јеку кампање одбила да отвори халу

  • Коментари су искључени на Директорка добила отказ јер је у јеку кампање одбила да отвори халу
Директорка добила отказ јер је у јеку кампање одбила да отвори халу

Снежана Станар није послушала директиву функционера СНС

Од председничких избора у Србији прошло је више од четири месеца, али, да ли поједини предизборни рачуни тек сад стижу на наплату? Дугогодишња директорка основне школе „Бранко Радичевић“ у Равном Селу тврди да је смењена са те функције, зато што је одбила да у јеку кампање свечано отвори спортску халу у тој школи.

Једна од најмодернијих спортских хала у Војводини, средином марта ове године није била довршена. Без обзира на то, директорка школе тврди да је тих дана добила, како каже – директиву – од истакнутог функционера Српске напредне странке, да хала мора бити свечано отворена, и то на дан одржавања митинга те партије у Равном Селу. Тај захтев је, каже, одбила.

„Мене је о томе да се хала отвара обавестио телефонским путем господин Срђан Кружевић. Ми смо се бојали, управо да ће, ако буде митинга, група грађана Равног Села, али и са стране, знате већ како то бива на митинзима, кренути према школи. Школа је васпитно-образовна установа, у њој су ученици и из тог разлога су се сви плашили и одлука је била таква – да не би било страначких обележја, транспарената и свега онога како не бисмо прекршили закон“, каже смењена директорка ОШ „Бранко Радичевић“ Снежана Станар.

Срђан Кружевић, кога директорка означава као човека који је вршио притисак на њу, заменик је градоначелника Новог Сада, а за време предизборне кампање био је шеф изборног штаба СНС за врбаску општину, којој припада и Равно Село.

Када смо покушали да добијемо одговор Срђана Кружевића на ове оптужбе, он нам је само кратко, телефоном, рекао да не жели да коментарише цео случај.

Недуго после избора, Школски одбор тражио је смену директорке, а као разлог наведено је управо неотварање спортске хале. То решење покрајински секретар за образовање најпре је одбио да потпише, с образложењем да је незаконито, да би само месец и по дана касније, ипак разрешио директорку.

„Да би установа могла несметано и у складу са законом да функционише и обавља своју делатност, неопходна је сарадња између органа управљања и директора установе. Поремећени односи између директора Основне школе „Бранко Радичевић“ у Равном Селу и већине чланова Школског одбора ове школе, угрожавају и доводе у питање несметано обављање делатности школе, што може имати далекосежне и озбиљне последице за ову образовно-васпитну установу“, рекао је покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш.

Одлуком да смени директорку по идентичном захтеву који је пре тога означио незаконитим, покрајински секретар сам је прекршио закон, сматра синдикалац Слободан Брајковић.

„Ми се питамо, докле ће да се не поштује закон? Онда нам такви закони не требају – ако их не поштује покрајински секретар, како ће његови службеници да га поштују? Овде је, по мени, у питању чиста политика“, сматра председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.

Политиком се бави и директорка, која је, парадоксално, и сама чланица Српске напредне странке. Ипак, каже, нема те страначке дисциплине због које би дозволила да политика уђе у школу.

„Колико год да сам члан било које странке, па чак и ове, као човек, као грађанин, где су ми ускраћена сва уставна права, где је у потпуности прекршен систем васпитања и образовања, где сам ја по струци учитељица који би требало да васпитава децу – ја сам шокирана“, наводи Снежана Станар.

Изградња спортске хале започета је још пре осам година, а за њу је, уместо планираних 145 милиона динара, утрошено око 30 милиона мање.

(Н1)

Top