Home >> Друштво,ПКУ >> Директорима школа три инспекције
Директорима школа три инспекције

Шарчевић: Ићи ће се до краја како би се сузбили самовоља и безвлашће, јер су се многи осилили

Директорима школа који крију радна места биће упућена прво просветна, а потом и финансијска и инспекција рада, најавио је у петак министар просвете Младен Шарчевић. Ако ништа од тога не да резултат и ако несавесни директори наставе да раде по своме, уз подршку школског савета, министар је рекао да може да смени школски одбор.

„Покушаћемо све“

– После тога су ми везане руке, али бар ћу знати да сам све покушао – одговорио је министар на питање „Новости“, после скупа просветних инспектора на Авали. – За недељу дана правимо још један пресек стања технолошких вишкова, а после тога ћемо послати упозорења и сазнаћемо појединачна имена људи који нису распоређени и због чега се то догодило. Директори не могу да сакрију сва слободна радна места, али се дешава да не желе да преузму технолошке вишкове.

Министар је на скупу рекао и да ће се „ићи до краја како би се сузбили самовоља и безвлашће, јер су се многи осилили“. Он је најавио и оштрију контролу рада у школама, тако што ће бити повећан број просветних инспектора, како на локалу, тако и на републичком нивоу. На скупу се могло чути да се број инспектора на локалу током година осипао.

– Када је основана просветна инспекција 2003. било је 38 инспектора, а данас их је дупло мање. Овај број људи треба да врши надзор на свим нивоима, од вртића до факултета. Притом, просветни инспектор има плату између 43.000 и 46.000 динара, што је мање него директор било које школе – навео је Богољуб Лазаревић, помоћник министра за инспекцијске послове. – Зато ћемо радити на што хитнијем решењу ових проблема.

Министар Шарчевић је објаснио да ће интерном ревизијом и новом систематизацијом у Министарству просвете сви они који су некада радили као инспектори, па су пребачени у друге службе, на којима нису неопходни, бити враћени у инспекцију. Открио је и да трећина локалних самоуправа нема просветне инспекторе, али ће он „притиснути“ локалне власти да то исправе, јер за њихов рад добијају средства из републичког буџета. Лазаревић је најавио да ће бити појачана контрола рада инспектора на локалу.

Жалбе због туче и оцена

Богољуб Лазаревић наводи да просветни инспектори најчешће интервенишу због жалби на повреду радно-правних односа:

– Велики број пријава односи се на неки облик насиља, најчешће међу ученицима. Често се баве и жалбама које улажу ученици који падну на поправном испиту. Инспекција је ту последња инстанца којој могу да се жале.

(Новости)

One Comment

  1. gabrijela каже:

    A direktor u Grafickoj, Novi Bgd, sedi u fotelji sa 66 godina i 46 godina staza i nikom nista.. Cak cuva sebi fond u nastavi..Gradska inspekcija zmuri, pravi se luda, sve je u redu.. Skolski odbor nezakonito izabrao umesto da se konstatuje da direktor ima uslov za penziju. Ministra su obavestili nezadovoljni nastavnici, ali on ne reaguje. To je taj „strucnjak“ koji je prosao sve instance.. Hocete li reagovati gospodine Lazarevicu?

Top