Home >> Образовање,ПКУ,Синдикат >> Директори школа раде шта им се хоће

Вишак запослених у просвети Београда: Опште безакоње!

Директори школа раде шта им се хоће

 

Синдикати ФБГ и ФССШ  одлучили да спроведу интерну синдикалну истрагу у школама Београда

 

 

Незаконито запошљавање и преузимање радника из школе у школу је у пуном јеку. Многи директори  београдских школа максимално су искористили своју шансу, насталу после катастрофе мале матуре и после укидања многих одељења у Београду.

Многи директори школа вешто се сналазе у овом хаосу, избегавајући своје законске обавезе. Тако, многи су предали своје листе вишкова и потреба без оформљене школске комисије и без потписа од стране школског синдиката. Већ током распуста, расписали су конкурсе и примили своје кандидате, не чекајући објављивање листа вишкова у просвети. Када су листе изашле, они одбијају да их примене, већ запошљавају људе са стране, на одређено време.

Листе, које су изашле половином августа, у најмању руку су спорне. Синдикати сумњају да су подаци на листама тачни и да су у складу са законом, напротив.

 

Школска управа Београд изиграла београдске синдикате

Школска управа је на почетку претходне школске године буквално изиграла београдске синдикате просвете. Начелница ШУ Гордана Цветковић је обећала синдикатима заједничку комисију за проверу листа, која никада није оформљена. Пошто без одобрења Школске управе директори не би смели да врше запошљавање, логично је да управо у Школској управи налазе одговори за све незаконитости које чине директори појединих школа.

ФБГ и ФССШ ће наложити свим својим школским синдикатима да доставе извештаје о регуларности у њиховим школама и захтеваће од начелнице Школске управе Београд Гордане Цветковић увид у све спорне податке са листе вишкова. Такође, пријавиће све спорне случајеве инспекцији рада.

4Comments

 1. Cvećka каже:

  A kako izveštaj da podnese predsednik sindikata ako je on istovremeno i zamenik direktora?

  • гром каже:

   Е! а и тога има, што додуше поједноствљује ствари.
   Један извештај доста!
   А ‘ди има!? да се распитамо, применимо, уштедимо!

 2. branko каже:

  Da li prijavljuju penzionere , ili kao u Šapcu ih štite, pošto su i sami penzioneri.

 3. Анонимни каже:

  Bravo,bravo.

Top