Home >> Образовање,Реформа >> Директор Петнице: Школство служи за добијање државног посла
Директор Петнице: Школство служи за добијање државног посла

Реформа образовног система је немогућа

Образовни систем Србије је зацементиран и толико застарео да је у њему немогуће извести реформу у складу са потребама савременог доба, изјавио је директор Истраживачке станице Петница Вигор Мајић, уз оцену да је перспектива школства сива и да ће убудуће у Србији државне школе похађати само деца сиромашних.

– И ако хоћемо да радимо реформу образовног система у Србији, не можемо, јер тај систем је толико застарео да не допушта ништа флексибилно – оценио је Мајић у дебати „Политика образовања за нову развојну агенду Србије“ Европског покрета и ЕУ Инфо центра.

Он је рекао да је због тога песимиста и да српском школству предстоји сиво време и експанзија приватих школа.

– Биће две групе школа, једне, које ће желети да понуде квалитет, знајући да постоји део становништва спреман да плати квалитетно школовање, и друге које ће нудити неквалитет, кроз површност јер постоји такође део који ће платити да добије папир. А, и једне и друге ће из државног система школства извлачити оно мало преосталих добрих наставника – указао је Мајић, а преноси Н1.

Он је предочио да је то већ виђено у многим земљама и да ће убудуће –  похађање државне школе значити да сте врло сиромашни и не водите рачуна о образовању своје деце.

Мајић је рекао да школство у Србији служи за запошљавање у државној управи – да се негде запосли 120.000 људи, а Универзитет је огромна институција која постоји сама због себе и неће да се мења. Он је навео пример: „Билошки факултет не школује биологе, већ наставнике биологије!“

Према његовим речима, ни Европа није светао пример и ЕУ има образовних система колико држава и више, а да није успела да их усклади са технолошким променама. У томе су много успешније земље Азије, истакао је он.

(Блиц)

One Comment

 1. Дон Кихотица од Србије каже:

  Значи да је донета одлука да се и питомци регрутног центра државне безбедности Србије (сада под контролом енглеске обавештајне службе) укључе у разбуцавање просвете у Србији.
  Главни оперативац за регрутације младих и перспективних раније под контролом српске а сад под контролом британске обавештајне одлучио је да ствар узме у своје руке.
  можемо очекиватри хорско понављање петничких питомаца да у српској просвети ништа не ваља, да све треба мењати, да ….
  Изгледа да ће се поновити ситуација као са реформом банкарског сектора, реформом војске, реформом правосуђа, реформом полиције, …
  и другим величанственим реформама после којих добисмо десетине хиљаде незапослених и социјалних случајева, мање плате, мање пензије пензије, војску без оружја, полицију са поцепаним униформама, …
  Господо просветраи награбусили сте (да не употребим грувбље речи).
  Берите кожу на шиљак. Бићете реформисани а то значи барем 20 хиљада проветара на улици у наредних пар година.
  Очекује се да достојанствено ћутитите и храбро поднесете све тегобе на путу отаџбине у светлу ЕУ будућност без вас и ваших потомака.

Top