Home >> Друштво,Штрајк >> Директор Фијата прети отказима

  • Коментари су искључени на Директор Фијата прети отказима
Директор Фијата прети отказима

Настављен штрајк у фабрици аутомобила

Алберто Алтавила, извршни директор „Фијата“, запретио је преко својих изасланика из Владе Србије радницима крагујевачке фабрике аутомобила да ће већ следеће недеље 350 људи остати без посла, као и да ће, уколико се штрајк настави, производњу аутомобила у погонима у Крагујевцу свести на 20 одсто.

Како Курир сазнаје, у уторак увече у кабинету градоначелника Крагујевца Радомира Николића састали су се представници државног врха са синдикалцима и пренели им Алтавилин ултиматум да одмах прекину са штрајком или ће сви остати без посла.

Дан касније радници прве смене одлучили су да прекину штрајк до петка, када се очекује долазак Алтавиле и почетак преговора послодавца с радницима, али запослени у другој смени одлучили су да наставе штрајк док не добију гаранцију Владе, за такозвани лекс специјалис којим ће им бити гарантовано да ће моћи да наставе штрајк у понедељак уколико се до недеље не договоре са руководством.

Радници друге смене сумњају да ће до недеље бити постигнут договор и оцењују да су радници прве смене изманипулисани јер велика већина није била за замрзавање штрајка.

– Био је велики притисак власти да се прекине штрајк. Нико није хтео да нам гарантује повећање зарада. Претпостављамо да се Алтавила неће ни појавити, већ да ће послати само писмо преко свог изасланика. Речено нам је и да нам је поручио да ће већ следеће недеље 350 људи остати без посла, као и да ко неће да ради не мора, он може да смањи производњу на 20 одсто – каже за Курир један од радника „Фијата“.

Шабић: Уговор не сме бити тајна

Поводом, како каже, хиперактуелности проблема са „Фијатом“, Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја, на свом Твитер профилу написао је да је уговор са „Фијатом“ морао бити доступан јавности, као и да је решење повереника још из 2011. Влада била дужна да изврши.

(Курир)

Top