Home >> Образовање,Упис >> Дежурства „унапређена“ у стручно усавршавање – нова штета по образовање
Дежурства „унапређена“ у стручно усавршавање – нова штета по образовање

Држање кофе и метле као стручно усавршавање?

Ономад смо писали о штети коју је направио министар просвете Вербић образовању, последњој пре одласка из Немањине 22. Преварили смо се! Од нашег министра никад штете доста! Јуче је направио још једну нову штету, за коју нећемо рећи да је последња, да се опет не бисмо преварили. Јер ко зна шта ће сутра…

Преко ноћи, решењем које је јуче послао школама, министар је дежурство на матурским испитима у основним школама унапредио у – стручно усавршавање!

Назив овог „стручног усавршавања“ гласи: „Обука учесника у завршном испиту на крају основног образовања и васпитања“.

 

У чему је проблем

 

На први мах, чини се да је министар овим решењем генијално решио како да усагласи упућивање наставника на дежурство без новчане надокнаде, супротно Закону о основама система образовања и васпитања. Узгред, озаконио је милионску уштеду Министарства на рачун наставника и запушио уста синдикатима.

Али, проблем није тако једноставан.

Наиме, сви наставници иду на стручно усавршавање добровољно и сами бирају програм стручног усавршавања. Међутим, дежурство и преглед задатака на матурском испиту у основној школи су обавезни, тј. Министарство просвете поименце упућује наставнике на извршење овог задатка.

Намеће се питање: шта би било када би сутра ујутру наставници масовно одбили дежурство на трећем тесту? На то имају право, јер не морају да изаберу овај новокомпоновани програм стручног усавршавања!

Пардон – намеће се и друго питање: какво је то стручно усавршавање да наставник пази да деца не преписују и да прегледа тестове? Па зар он то иначе не ради сваког боговетног дана?

Неки од умних саветника у Заводима ће рећи да ту има шта да се научи. Процедура и тако то.

А-ха! Имамо идеју!

Предлажемо министру Вербићу да, пре него што напусти Немањину 22, напише још једно решење, у коме ће и чишћење школских учионица, ходника и санитарних просторија прогласити стручним усавршавањем. Свашта и ту може да се научи!

Тако ће Министарство уштедети нове милионе, теткице ће добити педалу, а наставници ће стећи драгоцено искуство како наставни процес изгледа кад у руци не држиш креду него кофу и метлу.

Дивота!

 

5Comments

 1. Bibliotekarka каже:

  Ne radi se o bodovima već o satima, dakle sati se računaju u usavršavanje u ustanovi.

 2. ketrin каже:

  da… ali jedna stvar tu ima koja nije pomenuta… nastavnicima su ti sati stručnog usavršavanja više nego dobro došli ( dobro oni znaju da od para nema ništa, pa i od plata nema ništa….), jer nisu imali para da plate usavršavanje koje košta boga oca u odnosu na nastavničku platu… a bodovi moraju da se skupe… a direktori više nemaju iz kojih sredstava da plaćaju ovaj harač Ministarstva na plate nastavnika, kako je to nekada i još i išlo… sve je to jedno klupko…. uceniš nastavnika da mora imati bodove da bi ostao nastavnik, onda mu propišeš program usavršavanja koji ne vredi pišljiva boba, ali tražiš da to plati… i onda na sve mu pokloniš bodove jer dežura na testu, ako je izabran da dežura… eto tako to izgleda, ispadneš dobar jer vadiš nastavnika iz problema, sad eto ima dovoljno bodova pa ne strepi za radno mesto…

 3. gradjanin каже:

  Niko ne spominje cistacice,jer i one tad rade. Sta sa njim?

  • Tina каже:

   И њих ће да бодују.
   (Раде:дежурни,резерва,прегледач,резерва,обезбеђење тестова,шифровање, одељењски старешина,супервизор,стручна служба,комисије X,Y,Z,1,2,3,….. a плаћају се координатори којим набројани доставе податка а они их “УНЕСУ“ у базу.)

 4. Božović Vladan каже:

  Dakle poniženjima nikad kraja. Umesto da ovim nesrećnicima što dežuraju, država plati novčanu nadoknadu, još se i sprda sa njima.

Top