Home >> Друштво,Екскурзије,Скандали >> ДЕРУ РОДИТЕЉЕ: Екскурзије скупље за 50 одсто

  • Коментари су искључени на ДЕРУ РОДИТЕЉЕ: Екскурзије скупље за 50 одсто
ДЕРУ РОДИТЕЉЕ: Екскурзије скупље за 50 одсто

Једнодневни излет за ученике кошта 3.000 динара, док је прошле године био око 2.000. Увек је било скупо, али сад су претерали, каже Миленко Саватић

После стреса због почетка нове школске године, први родитељски састанци донели су кућном буџету нови финансијски удар, а то је цена екскурзија.

– За једнодневни излет треба да платимо нешто више од 3.000 динара, док смо прошле године плаћали око 2.000. Дводневна екскурзија у Аранђеловац кошта скоро 9.000. Увек је то било скупо, али сада су претерали. Међутим, све док ми родитељи будемо пристајали да нас „шиша просветна мафија“, ништа се неће променити и сваке године ће нам испостављати све веће и веће рачуне – каже за Курир Миленко Саватић из Београда и додаје да екскурзије треба да постоје да би се деца дружила и видела нешто, а не да би туристичке агенције, директори и наставници задовољно трљали руке.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, каже да родитељи треба активно да се укључе у школски живот.

– Школски живот је превише препуштен директорима, а показало се да они нису превише способни да га воде, част изузецима. Због тога родитељи треба да се активно укључе – каже за Курир Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

С друге стране, у туристичким агенцијама кажу да цене својих услуга нису повећавали и да је све исто као и прошле године.

– Не постоји ниједан реалан разлог за више цене. Наша математика је јасна, најам туристичког аутобуса кошта око 44.000, а у њега може да се смести 80 деце. То значи да је по ученику превоз око 500 динара, док је за организоване групе, зависно од места, ручак између 300 и 400 динара. Трошкови организације путовања нигде не прелазе 500 динара по ученику – објашњавају за Курир у једној агенцији и напомињу да цене једнодневних излета у Србији ни за одрасле не прелазе 1.500 динара.

Наставничке дневнице веће од министарских

У цену школских аранжмана урачунате су и наставничке дневнице, о чијој висини одлучује савет родитеља. Дневнице су око 700 динара, па тако испада да наставник који на излет поведе 15 ученика добије дневницу од 10.500. Подсећања ради, министри у Влади Србије за службена путовања у иностранство добијају у просеку по 3.700 динара по дану.

(„Курир“)

Top