Home >> Друштво,Култура,Ћирилица >> Декларативно залагање за ћирилицу

  • Коментари су искључени на Декларативно залагање за ћирилицу
Декларативно залагање за ћирилицу

РТС пушта титлове на латиници

Пре две недеље обавештени смо да је Радна група Министарства културе предложила да се први члан Закона о службеној употреби језика и писма усклади са чланом 10 Устава Републике Србије који у службеној употреби не раздваја српски језик од ћириличног писма и у коме се ћирилица означава као матично писмо, а латиница као помоћно писмо.

Истовремено, у изјави за „Политику“, министар Владан Вукосављевић напомиње да је циљ измене закона да се подстакне употреба ћирилице, не само у службеном него и јавном простору: „Ћирилица већ има своје место у службеним комуникацијама, али ми желимо да охрабримо да се она што више користи у медијима, телевизијама на националним фреквенцијама, на уплатницама, на робним етикетама… Ћирилица је битан део нашег културног идентитета.”

Није прошло ни десет дана, а у ТВ дневнику појавио се директор РТС и похвалио како је цео Дневник титлован, односно да поред онога што чујете сада можете са екрана и да прочитате, ако изаберете одређену опцију на ТВ пријемнику. Вест је за сваку похвалу, јер сада и они са оштећеним слухом могу да прате ТВ дневник. Али, титловање је извршено латиницом, и то на српској телевизији финансираној од грађана Србије, и из буџета који углавном пуне грађани Србије, а поред тога то потпуно одудара од онога што је министар Вукосављевић говорио и за шта се залаже. На основу овога може се оправдано поставити питање – да ли РТС не хаје за препоруке министарства, или је залагање министарства само декларативно и служи за стварање привида да се врши борба за очување ћирилице.

Не постоји ниједан ваљан разлог зашто се треба стидети ћирилице и зато треба подржати радну групу Министарства културе, а министарство треба да се активно укључи у тај пројекат, јер очигледно није довољно само донети закон, већ треба свакодневно радити у том циљу, па онда залагање за ћирилицу неће бити само декларативно.

(Петар Ж. Терзић, Политика)

 

Top