Home >> Друштво >> Деца мигранти успешно интегрисана у школски систем

  • Коментари су искључени на Деца мигранти успешно интегрисана у школски систем
Деца мигранти успешно интегрисана у школски систем

Улагање у образовање деце миграната улагање је у квалитетније образовање за сву децу, а бројни изазови у том процесу најбоље се превазилазе сарадњом свих релевантних актера, посебно владиног и невладиног сектора, један је од главних закључака конференције о укључивању деце миграната у образовни систем Србије, која је одржана у Београду.

Зато је, сложили су се учесници, у укључивању деце у формално образовање потребно уважити потребе популације у транзиту и различито искуство и школски „стаж“ деце миграната, од којих велики број није имао приступ образовању неколико година, или никада није ишао у школу.

У том процесу, како је оцењено, кључну улогу имају националне институције које најпре морају да адаптирају законодавство и сачине образовне стратегије, а затим и воде процесе инклузије деце миграната у школски систем.

Према оцени учесника, Министарство просвете, науке и технолошког развоја то успешно чини, као и надлежне институције у Грчкој, док у Хрватској, како је речено, постоји добра законска основа, али и још простора за побољшање самог процеса.

Невладине организације пружају веома важну помоћ у свим фазама инклузије, речено је на скупу, уз опаску да свако улагање у постојеће системе образовања, програме и посебно у наставно особље је добро као крајњи исход има повећање квалитета образовања за сву децу.

У Србији је почетком школске 2017/18. године у локалне школе укључено 436 деце у 45 основних школа, те 27 ученика у 13 средњих школа, док је у априлу 2018. у основним школама било 400, а у средњим 27 деце миграната.

Организација Save the children за северозападни Балкан окупила је на овом скупу преко 60 професионалаца из области образовања из региона, а на конференцији су учествовали представници Министарства просвете и Комесаријата за избеглице и миграције Србије, представнице УНИЦЕФ-а Србије и Грчке, као и нелвадиних орбанизација из региона.

Извор: Курир

Top