Home >> Друштво,Синдикат >> Деца господари, родитељи робови

Случај Зрењанинке Б. Г. (35), против које је подигнута оптужница због два шамара која је лупила сину, изнова отворио дебату о новим законима о правима детета
Деца не смеју васпитно ни да се шљепну. Деца имају право да забране родитељима увид у здравствени картон. Малолетног насилника нико не може да избаци из школе или га премести у другу… Тако је у свим европским земљама. Дужни смо то да урадимо као потписници конвенције…

Следећи ова правила и објашњења, која нам се намећу новим законским прописима, наводно по угледу на светске и европске, Србија полако постаје земља у којој ће родитељи бити робови, а деца господари и у којој ће моћи да вам одузму дете само ако га мрко погледате, упозоравају саговорници Пресса.
Нико се не сналази

У галиматијасу прописа, кажу стручњаци, надлежне службе се не сналазе, а нема никог ко би им објаснио шта поједине мере и одредбе значе и како да их примене. Управо зато може доћи до катастрофалних грешака… Највише полемике међу новим прописима изазвали су Преднацрт грађанског законика и Нацрт закона о правима детета, који су на јавној расправи.

– Код нас има врло лоших закона, који се лоше примењују у пракси, јер у свим структурама друштва недостаје општа култура – каже за Пресс професор грађанског права Правног факултета у Београду Оливер Антић и додаје:

– Не искључујем могућност да с обзиром на све то деца постану господари, а родитељи робови. Све то, истина, зависи и од начина примене права.

Другим речима, не треба да нас чуди ако у Београду буду важила једна правила, у Нишу друга, док ће се у Чачку она тумачити на трећи начин. Јер без обзира на то што су документа написана, нико још не зна да објасни шта се сматра физичким кажњавањем, а шта занемаривањем деце. Зато је много буре изазвао случај у Зрењанину, где је против мајке подигнута оптужница јер је ошамарила дете. Многи мисле да су ту побркани лончићи.

– Родитељ или нека друга особа биће кажњен ако дете задобије телесну повреду, ако му се виде модрице, сломи нека кост… То је недопустиво и то треба да подлеже кривичној одговорности. Међутим, ако неко детету удари шамар, то није за кривични поступак, већ треба обавити разговор са мајком и утврдити у чему је проблем. Да се не лажемо, нико не воли више своје дете од мајке – каже Антић.

Заменица заштитника грађана за права детета Тамара Лукшић Орландић каже да мора да се води здрава кампања да би се одредбе закона спровеле како треба.
Неке од спорних одредаба у новим законима

1. Забрањено било какво телесно кажњавање у циљу дисциплиновања

2. Дете које је напунило 10 година може само или преко пуномоћника кога само изабере да одлучује о својим правима у судским поступцима

3. Забрањено је незаконито или произвољно мешање у приватност детета

4. Учешће или појављивање детета млађег од 14 година на јавним дебатама у средствима јавног информисања дозвољено је само уз сагласност детета

5. Дете са навршених 14 година може да оснује удружење, учлањује се у удружење и активно учествује у његовом раду

6. Дете старије од 15 година самостално даје пристанак на медицинску меру

7. На захтев детета старијег од 15 година подаци о његовом здравственом стању неће се саопштавати родитељима
– То је политика која би требало да елиминише насиље из породичног живота, и уопште насиље које је учестало и које угрожава телесни интегритет. То су за нас практично пионирске ствари, а Скупштина ће одлучити о томе да ли ће се документи који су предложени примењивати код нас – рекла је Лукшић Орландић.

Драган Вулевић из Министарства рада и социјалне политике оцењује да ће све зависити од тужиоца, чији је посао да квалификује одређено кривично дело.
Замењене улоге

Психолог Биљана Лајовић, с друге стране, сматра да Преднацрт закона о правима детета замењује улоге родитеља и деце и да иде из крајности у крајност:

– Из крајности у којој се деца нису ни за шта питала идемо у крајност у којој могу да одлучују о стварима које могу имати далекосежне последице по њих. Али тај исти закон у неким одредбама је и превише рестриктиван према деци.

Психотерапеут Зоран Миливојевић сматра да су предложени документи опасни по децу, јер их с једне стране презаштићују, док им с друге дају велика права.

– Ако је дете са 15 година компетентно да одлучује о свом здрављу, зашто му онда не дамо право гласа. Писци тог документа пошли су од претпоставке да је разуман разговор довољан да дете промени понашање, што не стоји. То нигде нема. Када родитељ не може милом, онда мора силом. То тако функционише од почетка цивилизације у свим народима и без те могућности родитељ нема ауторитет – изјавио је Миливојевић, уз опаску да ће ефекат нових прописа бити катастрофалан за будуће генерације.
Видео шамаре – Председник градске скупштине сведок инцидента у Зрењанину
Секретарица случај пријавила полицији

У јавности се поново покренула полемика о правима деце и овлашћењима родитеља, после вести да је против Зрењанинке Б. Г. (35) тужилаштво подигло оптужницу јер је два пута ошамарила десетогодишњег сина у ходнику зграде Градске управе у Зрењанину. Њој прети новчана казна или затвор до једне године.

Сведок тог догађаја био је и председник Градске скупштине у Зрењанину Александар Мартон.

– Био сам у ходнику кад је жена викала на сина и ошамарила га. Морали смо да реагујемо на насиље над дететом и секретарица је случај пријавила полицији. Ради се о жени из социјално угрожене породице, на евиденцији Центра за социјални рад, која је долазила код нас да тражи материјалну помоћ. Добила је информацију да скупштинске службе нису надлежне за давање помоћи, изашла је у ходник и почела да виче, вређа, прети. Запретила је да ће дете бацити кроз прозор ако не добије помоћ. Затим је повукла сина низ ходник и ударила му два шамара – описује Мартон.

Top