Home >> Друштво >> Деца добила атлас са Србијом без Косова

Ученици првих разреда основних школа у Србији добили су на поклон уџбеник „Мој еколошки атлас“, у коме се налази мапа Србије без Косова и Метохије! Дотични атлас с поносом је претходно препоручило Министарство просвете, а у 75.000 примерака, о трошку Фонда за заштиту животне средине, штампао је „Службени гласник“, сазнаје дневни лист „Ало!“.

Атлас је поклон Министарства за заштиту животне средине, у ком су такође шокирани начином на који је Србија представљена.
„Мој еколошки атлас“ је изворно објављен у Француској, а аутор је Изабела Николаци. Како се наводи, намењен је „најмлађим чуварима света“, с циљем да „прикаже актуелно еколошко стање Планете“.
У овом издању, средишњи елемент сваке странице су мапе света и региона. Па тако и мапа Европе, где је Република Србија без своје јужне покрајине. Министар Оливер Дулић у разговору за „Ало!“ каже да је за контролу квалитета задужен издавач „Службени гласник“.

– Ми смо само учествовали у финасирању пројекта, а то је пројекат „Службеног гласника“, који је и издавач, па самим тим и задужен за контролу садржаја – објашњава Дулић, који на питање да ли ће ова неправилност бити исправљена и како, одговара:
– Па ми сад не можемо да повучемо новац нити да натерамо „Службени гласник“ да то уради. Али, верујем да ће они ту грешку сами исправити.
„Грешка“ у атласу који је иначе посредством ПТТ-а дистрибуиран школама широм Србије у периоду од 10. до 30. децембра прошле године и у ком је на противуставан начин приказана наша земља, међутим, није забринула директора „Службеног гласника“ Слободана Гавриловића.
– Ја гледам и гледам и не видим шта је спорно у овој мапи. Ово није географски атлас, већ еколошки. На мапи се нигде не спомиње ни Србија ни Косово. Границе нису урађене стручно, већ произвољно и поента мапе је у степену загађености, а не у границама државе. Да сам сматрао да се ради о покушају представљања Србије без Косова, у уџбенику би то било исправљено – одговора Гавриловић. Од Министарства просвете, као и од министра Жарка Обрадовића, и поред упућених позива и порука јуче нисмо могли да добијемо коментар. Ни од Фонда за заштиту животне средине јуче нисмо могли да сазнамо колики су трошкови штампања атласа.

Шта су све наша деца учила

Иначе, Министарству просвете у последње време се омакло подоста грубих грешака. Подсетимо, у уџбенику за граматику „Граматоломија“ за шести разред реч „глупача“ је дефинисана као женска особа. А још већи скандал је избио када се открило да се у уџбенику „Техничко и информатичко образовање“ за осми разред основне школе налазе линкови за порно-сајтове: „Лезбијска болница 2: Њен први преглед“, „Девојка-девојка жестоко“, „Лезбијски психотерапеут 2“…

Top