Home >> Штрајк >> Данас: Професори Прве београдске гимназије данас штрајкују

  • Форум
  • Коментари су искључени на Данас: Професори Прве београдске гимназије данас штрајкују
Данас: Професори Прве београдске гимназије данас штрајкују

Запослени у Првој београдској гимназији најавили су за данас штрајк упозорења, незадовољни због укидања једног одељења друштвено-језичког смера идуће школске године.

Пошто се у школи данас одржава матурски испит, који наставници не желе да угрозе, одлучено је да настава у преподневној смени почне у 11 и 30, а у другој у 16 сати. Часови ће трајати по 30 минута, а због штрајка упозорења неће бити одражан први час у обе смене.

Председница синдиката Прве гимназије Милка Кућеровић каже да је колектив јединствен и да се само један колега противи њиховом захтеву, те да запослени неће одустати. Она не жели да открива какви ће бити наредни кораци, ако штрајк упозорења не уроди плодом. Запослени траже да делегацију гимназије прими на разговор министар просвете Младен Шарчевић како би покушали да пронађу решење за новонасталу ситуацију.

– Када се Наставничко веће у децембру 2018. године изјашњавало о плану уписа за следећу школску годину, објашњено нам је да су просторни капацитети Гимназије попуњени и да нисмо у могућности да поново у први разред упишемо десет одељења. Наставничко веће тада је гласало да се задрже класична гимназијска одељења природно-математичког и друштевно-језичког смера и тиме је остало простора за једно специјализовано рачунарско одељење. Овакву одлуку донели смо имајући у виду да постоји велико интересовање за школовање на друштвено-језичком смеру у нашој гимназији. Међутим, Министарство укида једно гимназијско одељење, да би по сваку цену задржало друго рачунарско одељење – објашњава Кућеровић.

Запослени у Првој гимназији захтевају да се укинуто одељење друштевно-језичког смера врати, а да се током лета ради на проширењу просторних капацитета школе. Уколико то није могуће, предлажу да се једно рачунарско одељење упише у неку другу београдску гимназију која нема проблем с мањком учионица.

Из Министарства просвете до закључења овог издања Данаса нисмо добили коментар.

Top